U nas już trochę pachnie jesienią i choć pogoda piękna, letnia jeszcze przecież, to spiżarnia powoli się zapełnia, zapowiadając zimę. Słoje stoją na półkach w szeregu, pełne konfitury z truskawek i z malin. Na małym ogniu w kuchni codziennie praży się nowa słoikowa niespodzianka; a to gruszki z pigwą, innym razem pomidory i papryka... Zdaje się, że już niedługo wyruszymy na grzyby... Jesieni witaj...
Leczo
Składniki:
1 kg papryki (ja użyłam pół na pół żółtej i czerwonej)
1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
2 duże białe cebule (300 g)
500 g pikantnej, nie tłustej kiełbasy, z czosnkiem i pieprzem
dwie średnie cukinie (około 700 g)
1 papryczka chili
pęczek kolendry
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
sól do smaku
2 łyżki papryki czerwonej, słodkiej w proszku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Kiełbasę kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy na małym ogniu , dodając dwie łyżki oleju, kilka minut. pod koniec smażenia dodajemy posiekaną w pióra cebulę, podsmażamy całość jeszcze kilka chwil,(3-5 minut) od czasu do czasu mieszając.
Pomidory oblewamy wrzątkiem, ściągamy z nich delikatnie skórę, kroimy w drobną kostkę.
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski.
Cukinię myjemy dokładnie, kroimy w cienkie plasterki, a później każdy plasterek jeszcze na pół, tak żeby powstały półksiężyce.
Do dużego garnka wrzucamy podsmażoną kiełbasę i cebulę, dodajemy od razu paprykę. Dusimy kilka minut i wrzucamy cukinię. Po 5-6 minutach dodajemy pomidory i całość dusimy pod przykryciem około pół godziny.
Pod koniec duszenia przyprawiamy pieprzem, solą, sproszkowaną słodką papryką, rozmarynem. Chili przekrawamy na pół, pozbawiamy ją pestek, kroimy bardzo drobno, dodajemy na samym końcu z posiekanym pęczkiem kolendry. całość mieszamy starannie. Smacznego.
Leczo
Porcja dla 4-5 osób
Składniki:
1 kg papryki (ja użyłam pół na pół żółtej i czerwonej)
1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
2 duże białe cebule (300 g)
500 g pikantnej, nie tłustej kiełbasy, z czosnkiem i pieprzem
dwie średnie cukinie (około 700 g)
1 papryczka chili
pęczek kolendry
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
sól do smaku
2 łyżki papryki czerwonej, słodkiej w proszku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Kiełbasę kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy na małym ogniu , dodając dwie łyżki oleju, kilka minut. pod koniec smażenia dodajemy posiekaną w pióra cebulę, podsmażamy całość jeszcze kilka chwil,(3-5 minut) od czasu do czasu mieszając.
Pomidory oblewamy wrzątkiem, ściągamy z nich delikatnie skórę, kroimy w drobną kostkę.
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski.
Cukinię myjemy dokładnie, kroimy w cienkie plasterki, a później każdy plasterek jeszcze na pół, tak żeby powstały półksiężyce.
Do dużego garnka wrzucamy podsmażoną kiełbasę i cebulę, dodajemy od razu paprykę. Dusimy kilka minut i wrzucamy cukinię. Po 5-6 minutach dodajemy pomidory i całość dusimy pod przykryciem około pół godziny.
Pod koniec duszenia przyprawiamy pieprzem, solą, sproszkowaną słodką papryką, rozmarynem. Chili przekrawamy na pół, pozbawiamy ją pestek, kroimy bardzo drobno, dodajemy na samym końcu z posiekanym pęczkiem kolendry. całość mieszamy starannie. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz