Przepisy podstawowe

  • Ciasto kruche podstawowe
  • porcja na spód tarty o średnicy 22 cm


  • Składniki:
  • 220 g maki pszennej
  • 120 g masła
  • 60 g cukru (może być cukier waniliowy)
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • odrobina śmietany, jeśli będzie taka konieczność
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło pokrojone w małe kawałeczki, cukier, żółtko i sól. Sprawnie i szybko zagniatamy ciasto. (Kiedy ciasto nie będzie się chciało zagnieść, dodajemy odrobinę gęstej śmietany.) Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy zimne ciasto, używamy do tego jak najmniej mąki do podsypania ciasta. (Im więcej mąki wwałkujemy i im więcej dodamy śmietany do zagniecenia ciasta, tym będzie ono twardsze i mniej kruche. Tej porcji ciasta możemy użyć jako spodu tarty o średnicy 22 cm.) Po rozwałkowaniu i ułożeniu w brytfance wstawiamy do do piekarnika z termoobiegiem, rozgrzanego do 170 st. C. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto zrobi się jasnobrązowe.

Jeśli używamy tego ciasta jako spodu tarty, dobrze jest na ciasto wysypać fasolę, uprzednio przykrywając rozwałkowane i umieszczone w formie ciasto papierem do pieczenia. Brzegi tarty pod wpływem ciepła nie opadną, ale po 15 minutach należy ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć papier i fasolę i dopiec jakieś 7 do 10 minut.


  • Ciasto drożdżowe podstawowe
  • Porcja na kilka drożdżówek, albo spore drożdżowe ciasto z kruszonką:)


Składniki ciasta:
20 g drożdży
1 szklanka mleka 
50 g drobnego cukru lub płaska łyżeczka soli
2 jajka
500 g mąki tortowej

Robimy zaczyn, czyli mieszamy drożdże z łyżką cukru i niewielką ilością mleka. Mleko dobrze jest troszeczkę podgrzać, dzięki temu zaczyn szybciej wyrasta. Przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Resztę mleka lekko podgrzewamy, mieszamy z cukrem lub solą, dodajemy jajka, mąkę i zaczyn.
Wyrabiamy ciasto (wyrabiamy kilka minut, ciasto musie być gładkie i sprężyste). Zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłym miejscu.

Formujemy bułeczki, albo wkładamy w całości do formy o średnicy 24 - 26 cm. długość pieczenia uzależniona jest od tego w jaką formę ciasto przyjmie:)
pieczemy w temperaturze 160 stopni. (Drożdżówki pieczemy w temperaturze około 180 - 200 stopni 15 - 20 minut)
stan upieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem.

Najprostsze na świecie kluski śląskie

Składniki:
1 kg obranych ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
30 g masła
pieprz czarny mielony 1/4 łyżeczki
odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej


Ziemniaki obieramy, kroimy ( każdy ziemniak na 4 do 6 części) i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy mąkę masło, pieprz, gałkę muszkatołową. Wyrabiamy ziemniaki z pozostałymi składnikami na jednolitą masę.Z gotowej masy formujemy małe kulki, delikatnie je spłaszczamy w dłoniach. Pośrodku, palcem wskazującym wgniatamy dziurkę. Kluski układamy na blacie obficie posypanym mąką (żeby nie przykleiły się do blatu). Kluski wrzucamy na wrzątek, do dużej ilości wody (4 litry wody na połowę przygotowanej porcji.) Mieszamy delikatnie kluski. Od momentu kiedy kluski wypłyną na wierzch gotujemy je nie dłużej niż 3 minuty. Odcedzamy, polewamy roztopionym masłem, sosem grzybowym, sosem gulaszowym. Smacznego:)









    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz