Sałatka z łososiem i szparagami
porcja dla 2 osób
Składniki:
Szaszłyki rybne:
Porcja dla 5 do 8 osób
Składniki:
5 średnich bakłażanów
500 g chudego mięsa wołowego (na przykład zmielony rostbef wołowy)
400 gram pieczarek
1 średnia cebula
kilka pomidorków koktajlowych (pokrojonych na ćwiartki)
płaska łyżeczka soli
2 jajka
100 ml mleka 2 procent
pieprz do smaku (ilość zależy od prywatnych preferencji co do ostrości dania)
1 czubata łyżka suszonego majeranku, lub dwie garści świeżego, drobno posiekanego
2 garści świeżej bazylii drobno posiekanej
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 czubata łyżka papryki słodkiej
2 średnie ząbki czosnku, obrane i wyciśnięte przez praskę
mozzarella 200 g (starta na grubym tarle)
Bakłażany myjemy dokładnie, odcinamy zielone końce, przecinamy wzdłuż, delikatnie solimy i układamy miąższem do dołu na ręcznikach kuchennych. Zostawiamy na pół godziny, żeby wypuściły sok i żeby pozbyć się ich gorzkiego posmaku. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry, cebulkę kroimy w drobna kostkę. Pieczarki i cebulkę obsmażamy na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu, dodajemy łyżeczkę soli. W misce łączymy mięso, grzyby z cebulą, dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko, wlewamy do farszu, jeszcze raz mieszamy.
Bakłażany układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, miąższem do góry. Smarujemy pozostałą oliwą i wcieramy w nie czosnek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni na 20 minut. po wyjęciu z piekarnika wydrążmy łyżką miąższ, pozostawiając bakłażanowe łudeczki. Miąższ miksujemy na gładką masę, dodajemy do farszu, jeszcze raz mieszamy.
Farszem wypełniamy "łudeczki", całość posypujemy startym na grubym tarle serem. Na samym wierzchu układamy kawałki pomidorków koktajlowych. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160 stopni i pieczemy pół godziny. Podajemy z sosami i świeżą sałatą. (Ja sałatę posypałam jeszcze moimi ulubionymi kiełkami rzodkiewki) Smacznego.
Patriotycznie:)
Sos biały
łagodny
To sos tzatziki, na który przepis znajduje się już na blogu.
http://szczyptakurkumy.blogspot.com/2014/05/tzatziki-czyli-sobota-z-greckim-akcentem.html
Zrobiłam taka porcję sosu, jak w przepisie na blogu.
Sos czerwony
ostry
Składniki:
600 g pomidorów krojonych (z kartonu lub z puszki)
1 papryka słodka
pół łyżeczki soli
pieprz cayenne (ilość zależy od tego jak ostry chcemy zrobić sos)
4 łyżeczki cukru
łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Pomidory redukujemy i zagęszczamy ich konsystencję na patelni, na małym ogniu przez około pół godziny. Po wrzuceniu pomidorów na patelnię kroimy paprykę na małe kawałki. Dorzucamy do sosu, dusimy. po 25 minutach dorzucamy wszystkie pozostałe składniki i patelnię zostawiamy na ogniu jeszcze na 5 minut. Całość miksujemy. Sos czerwony gotowy:)
porcja dla 2 osób
Składniki:
Szaszłyki rybne:
8 świeżych zielonych szparagów
200 g świeżego łososia bez skóry
Marynata do łososia:
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka soku z cytryny albo limetki
szczypta soli
suszone zioła: tymianek i rozmaryn po jednej małej łyżeczce
Sałatka:
garść rukoli
kilka liści sałaty lodowej, potarganej na mniejsze kawałki (sałata lodowa, od cięcia nożem robi się gorzka)
1 średni pomidor
1/2 świeżego ogórka
1/4 czerwonej papryki
Cytrynowy winegret do sałatki:
1 łyżki soku z cytryny lub limetki
1 łyżeczka musztardy dijon ( z całymi ziarnami gorczycy)
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
szczypta soli
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Warzywa myjemy, pomidora, ogórka i paprykę kroimy na małe kawałki. Świeże warzywa układamy na sałacie. Pora na szaszłyki. Łososia kroimy na małe kawałki, przygotowujemy marynatę, wkładamy do niej rybę na 15 minut. Od Szparagów odcinamy główki i blanszujemy. ( Zanurzamy we wrzątku na pół minuty, później hartujemy w lodowatej wodzie przez kilka sekund). Nabijamy na patyczki do szaszłyków na przemian kawałki zamarynowanej ryby i szparagi. Grillujemy na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony.
Sałatę polewamy winegretem. (Składniki sosu mieszamy w osobnym naczynku.) Na wierzchu sałatki układamy po 1 szaszłyku. Smacznego
Bakłażan faszerowany z "patriotycznym" akcentem
Porcja dla 5 do 8 osób
Składniki:
5 średnich bakłażanów
500 g chudego mięsa wołowego (na przykład zmielony rostbef wołowy)
400 gram pieczarek
1 średnia cebula
kilka pomidorków koktajlowych (pokrojonych na ćwiartki)
płaska łyżeczka soli
2 jajka
100 ml mleka 2 procent
pieprz do smaku (ilość zależy od prywatnych preferencji co do ostrości dania)
1 czubata łyżka suszonego majeranku, lub dwie garści świeżego, drobno posiekanego
2 garści świeżej bazylii drobno posiekanej
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 czubata łyżka papryki słodkiej
2 średnie ząbki czosnku, obrane i wyciśnięte przez praskę
mozzarella 200 g (starta na grubym tarle)
Bakłażany układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, miąższem do góry. Smarujemy pozostałą oliwą i wcieramy w nie czosnek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni na 20 minut. po wyjęciu z piekarnika wydrążmy łyżką miąższ, pozostawiając bakłażanowe łudeczki. Miąższ miksujemy na gładką masę, dodajemy do farszu, jeszcze raz mieszamy.
Farszem wypełniamy "łudeczki", całość posypujemy startym na grubym tarle serem. Na samym wierzchu układamy kawałki pomidorków koktajlowych. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160 stopni i pieczemy pół godziny. Podajemy z sosami i świeżą sałatą. (Ja sałatę posypałam jeszcze moimi ulubionymi kiełkami rzodkiewki) Smacznego.
Sos biały
łagodny
To sos tzatziki, na który przepis znajduje się już na blogu.
http://szczyptakurkumy.blogspot.com/2014/05/tzatziki-czyli-sobota-z-greckim-akcentem.html
Zrobiłam taka porcję sosu, jak w przepisie na blogu.
Sos czerwony
ostry
Składniki:
600 g pomidorów krojonych (z kartonu lub z puszki)
1 papryka słodka
pół łyżeczki soli
pieprz cayenne (ilość zależy od tego jak ostry chcemy zrobić sos)
4 łyżeczki cukru
łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Pomidory redukujemy i zagęszczamy ich konsystencję na patelni, na małym ogniu przez około pół godziny. Po wrzuceniu pomidorów na patelnię kroimy paprykę na małe kawałki. Dorzucamy do sosu, dusimy. po 25 minutach dorzucamy wszystkie pozostałe składniki i patelnię zostawiamy na ogniu jeszcze na 5 minut. Całość miksujemy. Sos czerwony gotowy:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz