Kaczka to danie, za którym mój mąż wprost przepada. Takie klasyczne jej wydanie, czyli pieczona z ziołami i jabłkami pojawia się u nas w domu z okazji wyjątkowych sytuacji, urodzin, imienin, rocznicy jakiegoś ważnego wydarzenia. Jest dość prosta w przygotowaniu, ale prezentuje się wyjątkowo smakowicie. Rzadko zdarza się osoba, która nie docenia walorów tego klasycznego połączenia składników. Cóż, u nas taka kaczuszka starcza na raz. Po obiedzie jakoś pomału, stopniowo znika z piekarnika, razem ze świeżo pieczonym chlebem. Następnego dnia rano nie ma po niej śladu.
Kaczka pieczona z jabłkami
Składniki:
1 kaczka około 2 kg
1 łyżka suszonego estragonu
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka soli morskiej świeżo mielonej
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
1 łyżka oliwy extra vergine
1 kg jabłek szare renety
2 łyżki gotowej żurawiny do mięs
Kaczkę rozmrażamy w temperaturze pokojowej. (Trwa to około 12 godzin) Odcinamy nadmiar skóry, można odciąć kuper, wyjmujemy podroby ze środka, nie będą nam potrzebne do przygotowania tego dania, myjemy kaczkę bardzo dokładnie. Nacieramy kaczkę ziołami. Zostawiamy odrobinę majeranku i estragony, posypiemy tymi ziołami przygotowane do pieczenia jabłka. Nacieramy kaczkę oliwą. Obieramy jabłka ze skórki, kroimy w ćwiartki, ćwiartki na mniejsze kawałki. Tak przygotowane i posypane ziołami jabłka wkładamy do wnętrza kaczki, kaczkę "zamykamy" za pomocą wykałaczek. Te jabłuszka, które nam zostaną układamy w naczyniu żaroodpornym, obok kaczki. Wkładamy kaczkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni, na pół godziny, nie przykrywamy jej. W trakcie pieczenia obracamy kaczkę. Po pół godzinie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy, teraz już pod przykryciem, przez 2 kolejne godziny. Polewamy ją w trakcie pieczenia, tłuszczem, który się z niej wytopił, obracamy kilkakrotnie. Na sam koniec kaczkę można odkryć na 15 minut, żeby skórka z wierzchu ładnie się przypiekła i zrobiła chrupiąca.
Podajemy razem z upieczonymi jabłkami i żurawiną.
Składniki:
80 dag ziemniaków nie obranych, dokładnie wymytych
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
1/2 łyżki mielonego kminku
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli morskiej
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżki oliwy extra vergine, albo 3 łyżki tłuszczu wytopionego spod kaczki w trakcie pieczenia
Ziemniaki gotujemy w wodzie, pod przykryciem około 15 minut, jeśli są dość małe. Jeśli wybierzemy większe sztuki, musimy je gotować nieco dłużej. Ziemniaki odcedzamy, kroimy na ćwiartki, posypujemy ziołami, polewamy tłuszczem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około godzinę. W trakcie pieczenia dobrze je obrócić na drugą stronę. Jeśli lubimy ziemniaki mocno spieczone, możemy je piec nieco dłużej. Podajemy jako dodatek do kaczki, albo innego mięsnego dania. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz