niedziela, 6 kwietnia 2014

Świąteczna babka jogurtowo-cytrynowa

Niedługo Święta wielkanocne, czyli, miejmy nadzieję, czas pełen słońca, ciepła i spokoju. Wiosna, pyszne ciasta, babki pachnące świeżą cytryną, mazurki z malinami i orzechami, rzeżucha na parapecie i wyśmienity obiad u mamy. Teraz już ciągle wracam ze spaceru z tulipanami albo żonkilami w ręku. W domu robi się od nich jaśniej i tak jakoś bardziej ... bo ja wiem... radośnie:)


Świąteczna babka jogurtowo-cytrynowa
foremka o średnicy 20 cm

Składniki:
120 g masła
140 g cukru
1 cukier waniliowy
otarta skórka z jednej cytryny
2 jajka
220 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki gęstego jogurtu 120 ml ( ja używam jogurtu greckiego)
wyciśnięty sok z 1 cytryny

cukier puder do posypania, babkę można też wykończyć cytrynowym lukrem:)


Miękkie masło kroimy w małe kawałeczki, ucieramy (używamy do ucierania miksera). Stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny, jajka. Foremkę do babki smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.  Mieszamy przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Do utartego masła i jajek (ucieramy około 10 do 15 minut) dodajemy pomalutku, w kilku porcjach, przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, na końcu dodajemy jogurt. Uzyskaną gęstą masę przekładamy do foremki, pieczemy około 40 minut. (Przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić drewnianym patyczkiem stopień upieczenia, kiedy na patyczku nie zostają żadne ślady oznacza to, że ciasto jest upieczone.) Wyjmujemy z piekarnika, po 15 minutach możemy ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz