środa, 9 kwietnia 2014

Ciasto kruche podstawowe

porcja na spód tarty o średnicy 22 cm


  • Składniki:
  • 220 g maki pszennej
  • 120 g masła
  • 60 g cukru (może być cukier waniliowy)
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • odrobina śmietany, jeśli będzie taka konieczność
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło pokrojone w małe kawałeczki, cukier, żółtko i sól. Sprawnie i szybko zagniatamy ciasto. (Kiedy ciasto nie będzie się chciało zagnieść, dodajemy odrobinę gęstej śmietany.) Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy zimne ciasto, używamy do tego jak najmniej mąki do podsypania ciasta. (Im więcej mąki wwałkujemy i im więcej dodamy śmietany do zagniecenia ciasta, tym będzie ono twardsze i mniej kruche. Tej porcji ciasta możemy użyć jako spodu tarty o średnicy 22 cm.) Po rozwałkowaniu i ułożeniu w brytfance wstawiamy do do piekarnika z termoobiegiem, rozgrzanego do 170 st. C. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto zrobi się jasnobrązowe.

Jeśli używamy tego ciasta jako spodu tarty, dobrze jest na ciasto wysypać fasolę, uprzednio przykrywając rozwałkowane i umieszczone w formie ciasto papierem do pieczenia. Brzegi tarty pod wpływem ciepła nie opadną, ale po 15 minutach należy ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć papier i fasolę i dopiec jakieś 7 do 10 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz