porcja na spód tarty o średnicy 22 cm
- Składniki:
- 220 g maki pszennej
- 120 g masła
- 60 g cukru (może być cukier waniliowy)
- 1 żółtko
- szczypta soli
- odrobina śmietany, jeśli będzie taka konieczność
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło pokrojone w małe kawałeczki, cukier, żółtko i sól. Sprawnie i szybko zagniatamy ciasto. (Kiedy ciasto nie będzie się chciało zagnieść, dodajemy odrobinę gęstej śmietany.) Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy zimne ciasto, używamy do tego jak najmniej mąki do podsypania ciasta. (Im więcej mąki wwałkujemy i im więcej dodamy śmietany do zagniecenia ciasta, tym będzie ono twardsze i mniej kruche. Tej porcji ciasta możemy użyć jako spodu tarty o średnicy 22 cm.) Po rozwałkowaniu i ułożeniu w brytfance wstawiamy do do piekarnika z termoobiegiem, rozgrzanego do 170 st. C. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto zrobi się jasnobrązowe.
Jeśli używamy tego ciasta jako spodu tarty, dobrze jest na ciasto wysypać fasolę, uprzednio przykrywając rozwałkowane i umieszczone w formie ciasto papierem do pieczenia. Brzegi tarty pod wpływem ciepła nie opadną, ale po 15 minutach należy ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć papier i fasolę i dopiec jakieś 7 do 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz