środa, 16 kwietnia 2014

Jajka faszerowane z tuńczykiem i szczypiorkiem

8 połówek jajek

Jajka faszerowane, to niezwykle prosta świąteczna przekąska, lekka i niezobowiązująca:). Farsze mogą przybierać przeróżne formy. Możemy do nich dodać awokado, kawior, ryby, serki i to co wydaje nam się smaczne i odpowiednie. Ja lubię szczególnie jajka faszerowane tuńczykiem i jeszcze inne, z serkiem kozim. A Ty?

Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
szczypiorek, ilość zależna od upodobań
100 g odsączonego tuńczyka (w sosie własnym)
płaska łyżka majonezu
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka oliwy z oliwek
sól do smaku
pieprz do smaku





Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka, które dorzucamy do farszu. Szczypiorek kroimy drobno. W miseczce rozdrabniamy widelcem, a później mieszamy, wszystkie pozostałe składniki wraz z żółtkami. Przyprawiamy do smaku. Faszerujemy połówki jajek. Na koniec ozdabiamy je pokrojonym drobno szczypiorkiem, świeżymy ziołami, połówkami pomidorków koktajlowych, malutkimi kawałeczkami czerwonej papryki i wszystkim tym co jeszcze przyjdzie nam do głowy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz