wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczny mazurek karmelowo malinowy

foremka na tartę o średnicy 22 cm

Z mazurkami jest tak, że przygotowuje się je błyskawicznie, a smakują wyśmienicie i każdemu. Wariacji na temat jest tysiące, bo mazurek, to ciasto, które każdy może sobie dopasować do własnego gustu i smaku. Można do niego dodawać bakalie, koprę kokosową, suszone owoce, orzechy, polewać go obficie gorzką i słodką czekoladą...Do dzieła:)

ciasto:
Korzystamy z przepisu na ciasto kruche podstawowe
http://szczyptakurkumy.blogspot.com/2014/04/ciasto-kruche-podstawowe.html
ciasto rozwałkowujemy do formy na tartę o średnicy 22 cm
pieczemy według instrukcji z przepisu. Ciasto musi być całkowicie upieczone przed wyjęciem z piekarnika, nie będziemy go piec ponownie.

2 warstwy: kwaśna i słodka
Składniki:
300 g malin mrożonych
2 płaskie łyżki cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
250 g gotowej masy krówkowej
1 łyżka mleka 2 %
12-14 nie połamanych, ładnych połówek orzechów włoskich do ozdoby


Maliny z cukrem pudrem i jedną łyżeczką soku z cytryny, smażymy na patelni do momentu powstania gęstego powidła malinowego. Smarujemy tym powidłem ciasto wyjęte z piekarnika. Podgrzewamy w garnuszku na gazie masę krówkową, nieustannie ją mieszając, dodajemy do niej łyżkę mleka. Masę wykładamy na warstwę malin. Na wierzchu układamy połówki orzechów. Wkładamy gotowe ciasto do lodówki na pół godziny. Gotowe. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz