Świąteczna babka jogurtowo-cytrynowa
foremka o średnicy 20 cm
Składniki:
120 g masła
140 g cukru
1 cukier waniliowy
otarta skórka z jednej cytryny
2 jajka
220 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki gęstego jogurtu ( ja używam jogurtu greckiego)
wyciśnięty sok z 1 cytryny
cukier puder do posypania, babkę można też wykończyć cytrynowym lukrem:)
Miękkie masło kroimy w małe kawałeczki, ucieramy (używamy do ucierania miksera). Stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny, jajka. Foremkę do babki smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Mieszamy przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Do utartego masła i jajek (ucieramy około 10 do 15 minut) dodajemy pomalutku, w kilku porcjach, przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, na końcu dodajemy jogurt. Uzyskaną gęstą masę przekładamy do foremki, pieczemy około 40 minut. (Przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić drewnianym patyczkiem stopień upieczenia, kiedy na patyczku nie zostają żadne ślady oznacza to, że ciasto jest upieczone.) Wyjmujemy z piekarnika, po 15 minutach możemy ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Pyszne tartaletki cytrynowe
Przepis an 8 tartaletek, albo jedną tartę o średnicy 22 cm.
Wykorzystujemy przepis na ciasto kruche podstawowe. (Strona na blogu, "Przepisy podstawowe") Pieczemy w piekarniku nieco krócej niż w przepisie, około 12, 15 minut, będą one jeszcze raz podpiekane z kremem w środku. Jeśli robimy tartaletki, nie musimy foremek wypełniać fasolą, bo brzegi mają na tyle płytkie, że nie zapadną się do środka.
Krem cytrynowy
Składniki:
- szklanka mleka (250 ml)
- 4 płaskie łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- otarta skórka z 1 cytryny
- sok z 2 cytryn
- piana z białek:
- 2 białka
- 100 g cukru
prażone na suchej patelni płatki migdałowe do posypania po wierzchu,
ewentualnie bita śmietana do ozdoby
- Podgrzewamy mleko z cukrem. (ale nie doprowadzamy do wrzenia). Dodajemy powolutku żółtka, wymieszane z mąką, cały czas mieszając. (Trzeba uważać, żeby mleko nie było zbyt ciepłe, bo żółtka się zetną.) Do masy dodajemy sok i skórkę z cytryny. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pół minuty. Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z budyniowym kremem. Masę wykładamy na podpieczone spody tartaletek i całość pieczemy 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C. (Jeśli robimy tartę to całość wkładamy na dodatkowe 20 minut do piekarnika, bo warstwa kremu jest grubsza, potrzebuje troszkę więcej czasu do całkowitego upieczenia)
- Po wyjęciu z piekarnika posypujemy całość prażonymi płatkami migdałowymi, ozdabiamy bitą śmietaną wedle uznania:)
foremka na tartę o średnicy 22 cm
ciasto:
Korzystamy z przepisu na ciasto kruche podstawowe
http://szczyptakurkumy.blogspot.com/2014/04/ciasto-kruche-podstawowe.html
ciasto rozwałkowujemy do formy na tartę o średnicy 22 cm
pieczemy według instrukcji z przepisu. Ciasto musi być całkowicie upieczone przed wyjęciem z piekarnika, nie będziemy go piec ponownie.
2 warstwy: kwaśna i słodka
Składniki:
300 g malin mrożonych
2 płaskie łyżki cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
250 g gotowej masy krówkowej
1 łyżka mleka 2 %
12-14 nie połamanych, ładnych połówek orzechów włoskich do ozdoby
Maliny z cukrem pudrem i jedną łyżeczką soku z cytryny, smażymy na patelni do momentu powstania gęstego powidła malinowego. Smarujemy tym powidłem ciasto wyjęte z piekarnika. Podgrzewamy w garnuszku na gazie masę krówkową, nieustannie ją mieszając, dodajemy do niej łyżkę mleka. Masę wykładamy na warstwę malin. Na wierzchu układamy połówki orzechów. Wkładamy gotowe ciasto do lodówki na pół godziny. Gotowe. Smacznego.
Jajka faszerowane z tuńczykiem i szczypiorkiem
8 połówek jajek
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
szczypiorek, ilość zależna od upodobań
100 g odsączonego tuńczyka (w sosie własnym)
płaska łyżka majonezu
łyżeczka soku z cytryny
sól do smaku
pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka, które dorzucamy do farszu. Szczypiorek kroimy drobno. W miseczce rozdrabniamy widelcem, a później mieszamy, wszystkie pozostałe składniki wraz z żółtkami. Przyprawiamy do smaku. Faszerujemy połówki jajek. Na koniec ozdabiamy je pokrojonym drobno szczypiorkiem, świeżymy ziołami, połówkami pomidorków koktajlowych, malutkimi kawałeczkami czerwonej papryki i wszystkim tym co jeszcze przyjdzie nam do głowy.
Jajka wielkanocne faszerowane kozim serkiem
8 połówek jajek
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
60 g twarożku koziego
szczypiorek drobno pokrojony, ilość zależna od prywatnych upodobań
pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
sól i pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka, które wrzucamy do farszu. Szczypiorek kroimy drobno, rozdrabniamy pozostałe składniki, wraz z żółtkami. Przyprawiamy do smaku. Faszerujemy połówki jajek. Na koniec ozdabiamy je szczypiorkiem, posypujemy papryką. Smacznego.
Sernik kokosowy na święta
tortownica o średnicy 26 cm, albo prostokątna forma o wymiarach 24 x 28,5 cm
Przepis na sernik jest zainspirowany recepturą na sernik migdałowo kokosowy z książki Elizy Murawskiej WHITE PLATE, słodkie.
Porcja ciasta na tortownicę o średnicy 26 cm, albo małą blaszkę o wielkości
24 x 28,5 cm (ja piekłam sernik w takiej nieomal kwadratowej formie)
Składniki:
1 kg białego sera (trzykrotnie zmielonego)
4 jajka
2 łyżki kopry kokosowej
1 budyń śmietankowy (60 g, z cukrem lub bez)
150 g drobnego cukru (ja miałam budyń bez cukru, więc dodałam do sernika dwie łyżki cukru więcej)
200 ml mleczka kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
Spód:
50 g płatków migdałowych
Polewa:
1 tabliczka białej czekolady
ok. 100 g kwaśnej śmietany
Na wierzch:
7 pralinek rafaello
łyżka kopry kokosowej
Trzykrotnie przemielony ser miksujemy z cukrem. Cukier dodajemy stopniowo. Wbijamy powoli po jednym jajku, miksujemy nadal. Wlewamy powoli mleczko kokosowe i dodajemy koprę kokosową. Na końcu wsypujemy budyń, dodajemy sok z cytryny, nie miksujemy zbyt długo.
Dno formy o wymiarach 24 x 28,5 cm albo tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem (margaryną albo masłem) zarówno dno jak i boki. Boki obsypujemy bułką tarta. Na dno wysypujemy płatki migdałowe. powoli wylewamy gotową masę.
Sernik pieczemy 5 minut w temperaturze 180 stopni, po tym czasie zmniejszamy nagrzanie piekarnika do temperatury 160 stopni i pieczemy 55 minut. Po upieczeniu ciasta lekko uchylamy piekarnik, powoli go chłodzimy nie wyciągając ciasta, żeby gwałtownie nie opadło.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę, mieszamy. Polewa gotowa.
Ostudzone ciasto polewamy polewą.
Posypujemy po wierzchu koprą kokosową.
Ozdabiamy przekrojonymi na pół pralinkami rafaello. (Migdały ze środka pralinek wyjęłam, zostawiłam sam krem.)
Gotowe:)
Zakwas na świąteczny żur
Ilość zakwasu na 3 litry żuru.
Składniki:
500 ml ciepłej przegotowanej wody
100 gr mąki żytniej razowej typ 2000
przyprawy:
kilka ziarenek ziela angielskiego
dwa liście laurowe
2 ząbki czosnku
Czysty wyparzony słoik i gaza, wstążka lub sznurek do obwiązania słoika.
Wyparzamy słoik, dokładnie wycieramy czystą ściereczką do sucha.
Do słoika wsypujemy mąkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy.
Słoik przykrywamy gazą, obwiązujemy szczelnie sznureczkiem, pozostawiamy w ciepłym miejscu.
Zakwas powinien być gotowy po 3 dniach, żeby uzyskać wyjątkowo kwaśną wersję żuru należy kisić zakwas 5-6 dni. Gotowy zakwas można przechowywać jakiś czas w lodówce (sądzę, że bezpiecznie będzie do 2 tygodni)
Ja zakwasu nie odcedzam, gotuję żur używając zarówno gęstej mąki jak i kwaśnej wody, niektórzy odcedzają zakwas, ale moim zdaniem to duża strata dla zupy.
Do dzieła Kochani, już najwyższa pora:)
mniami miami
OdpowiedzUsuń