Świąteczny piernik tradycyjny.
inspirowany przepisem na piernik świąteczny z książki Cukiernia Lidla
przepis na wąską formę 10 cm na 40 cm
Składniki:
Piernik
150 g masła
150 g czekolady mlecznej
100 g miodu
3 gwiazdki anyżu
3 laski cynamonu
20 g g przyprawy do piernika
125 g mąki pszennej tortowej
20 g mąki ziemniaczanej
4 jaja
50 g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Powidła
1 słoiczek powideł śliwkowych
150 g suszonych śliwek
sok z jednej dużej pomarańczy
otarta skórka z 1/2 pomarańczy
3 laski cynamonu
Polewa
100 g czekolady mlecznej
100 ml śmietanki UHT 30%
1 łyżka miękkiego masła
Piernik
W małym garnku roztapiamy masło, czekoladę, dodajemy miód i gwiazdki anyżu. Całość podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Studzimy do temperatury pokojowej.
Usuwamy przyprawy (anyż i cynamon).
Ubijamy pianę z białek jajek, dodajemy powoli żółtka i cukier z wanilią, powoli ubijamy na puszystą masę.
Mąkę przesiewamy (zarówno mąkę ziemniaczaną jak i tortową) i dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy składniki sypkie.
Dodajemy do ubitych jajek masę czekoladową i mąkę delikatnie i powoli mieszając.
Całość wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez około 35 - 40 minut. Upieczone ciasto studzimy.
Powidła
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia.
Wyjmujemy cynamon i całość miksujemy na gładką masę. Studzimy powidła i przekładamy nimi piernik.
Polewa
Śmietankę zagotowujemy i dodajemy do niej pokruszoną czekoladę.
Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, następnie dodajemy masło, starannie mieszamy całość.
Polewamy przełożony piernik ostudzoną polewą, dokładnie rozprowadzamy ją z każdej strony ciasta. (Ciasto można ozdobić startą skórką pomarańczową) Gotowe, smacznego:)
Shortbreads - maślane ciasteczka na Święta
Przepis na 3 duże blachy ciastek, 40 dużych, 60 małych ciasteczek.
Składniki:
200 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
300 g mąki (do 400 g ile przyjmie ciasto)
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem za pomocą miksera. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Sypkie składniki powoli dodajemy do masła cały czas miksując masę na wolnych obrotach. Przekładamy całość na blat i ugniatamy szybko ciasto, żeby nie rozpuścić całego masła ciepłem dłoni. (Im dłużej ciasto wyrabiamy w rękach tym bardziej miękkie się robi i będzie je trzeba podsypywać większą ilością mąki, co dla ogólnego efektu nie jest korzystne.) Jeśli ciasto nie chce się zagnieść można dodać, łyżkę, dwie mleka.
Ciasto delikatnie podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość ok. 5 mm. Wykrawamy foremkami ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 stopni 10 - 15 minut w zależności od wielkości ciasteczek.
Porcja na około 60-70 pierogów
Ciasto składniki:
750 g mąki
około 250 ml wody
1 jajko
1 płaska łyżka soli
Farsz składniki:
1,5 kg kiszonej kapusty
50 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
8 płaskich łyżek przyprawy do zup maggi
płaska łyżeczka pieprzy
płaska łyżeczka soli
warzywa rosołowe (włoszczyzna) do przygotowania bulionu
1 płaska łyżka soli wrzucona do wody, do gotowania pierogów
Farsz:
Kapustę kiszoną zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, nie płuczemy jej wcześniej, nie przelewamy wodą, chodzi o to, żeby kapusta pozostała kwaśna. Warzywa zalewamy 1,5 litrem wody w oddzielnym naczyniu i gotujemy około godziny na małym ogniu. Następnie przelewamy całość przez sito, warzywa nie będą już nam potrzebne, ważny jest gotowy bulion. Grzyby namaczamy, kiedy troszkę namokną, dokładnie myjemy, zalewamy litrem bulionu warzywnego i gotujemy na małym ogniu około pół godziny od momentu wrzenia.
kapustę po ugotowaniu i wystudzeniu odcedzamy i wygniatamy w dłoniach, żeby pozbyć się jak największej ilości wody. Siekamy kapustę drobno, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dolewamy bulion spod ugotowanych grzybów. Ugotowanie grzyby kroimy, dodajemy do farszu. Przyprawiamy solą, pieprz dodajemy na końcu. Dolewamy maggi, mieszamy całość, pilnujemy żeby farsz się nie przypalił, pomalutku redukujemy ilość bulionu grzybowego w farszu, do momentu aż farsz zrobi się odpowiednio gęsty.
Gotowe:)
Ciasto:
Wysypujemy mąkę na stolnicę, tworząc "kopczyk", na szczyt którego wylewamy jajko,(jajko najlepiej uprzednio wbić do szklanki, żeby sprawdzić czy nie jest zepsute) dodajemy sól i powoli zagniatamy ciasto dolewając pomalutku ciepłą wodę. Ciasto ma być miękkie i sprężyste. Wyrabiamy je kilka minut, podsypując delikatnie mąką, żeby nie przyklejało się do stolnicy.
Dzielimy ciasto na trzy części. Każdą część oddzielnie i po kolei wałkujemy na cieniutki placek. (2 mm) Wykrawamy szklanką koła, układamy farsz na placuszkach, zagniatamy pierogi.
Pierogi zawsze wrzucamy do dużej ilości wrzącej, osolonej wody, starając się, żeby w trakcie wrzucania pierogów nie przestała ona wrzeć. Pierogi po wypłynięciu na wierzch wody (i ponownym jej zawrzeniu, jeśli przestała w międzyczasie wrzeć) gotujemy 3-4 minuty. Odcedzamy. Wykładamy na talerze, polewamy roztopionym masłem, albo okraszamy zeszkloną na maśle cebulką. Smacznego.
Świąteczne mięciutkie pierniczki
Porcja na 80 pierników
Składniki:
4 szklanki mąki (szklanka 200 ml)
5 łyżek miodu
1,5 szklanki drobnego cukru
1 opakowanie przyprawy do piernika
100 g masła (pół kostki)
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
około pół szklanki mleka
białko jednego jajka do smarowania pierniczków po wierzchu
Dekoracja:
lukier z cukru pudru i soku z cytryny, albo wody (wystarczy dodać kilka kropel do cukru i mieszać, kiedy okaże się, że lukier jest nadal za gęsty, należy dodać jeszcze troszkę wody lub cytryny)
gotowe posypki
rozpuszczona czekolada, mleczna lub biała
starte orzechy
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, powolutku dodajemy podgrzany odrobinę miód, jednocześnie mieszając go z mąką. Dodajemy jajka, masło, sodę, przyprawę do piernika, cukier i powoli zarabiamy ciasto. Na koniec dolewamy letnie (nie zimne z lodówki) mleko cały czas kontrolując gęstość ciasta. Powinno mieś strukturę podobną do ciasta kruchego, nie może kleić się do rąk. Może się okazać, że nie jest konieczne dodanie całego mleka. Wyrabiamy ciasto kilka minut (około 5 minut), dzielimy na dwie części, jedną z nich rozwałkowujemy podsypując delikatnie mąką. Ciasto powinno mieć grubość około 1 cm. Wykrawamy pierniczki przy pomocy przeznaczonych do tego celu foremek. (albo okrągłe używając małej szklaneczki, albo kieliszka) Smarujemy ciasteczka białkiem po wierzchu.
Układamy na dużej blasze, zostawiając przerwy pomiędzy ciastkami (około 3 cm, pierniki urosną w piekarniku)
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-12 minut. (nie dłużej)
Po upieczeniu pierniki będą mięciutkie, jeśli upieczemy grubsze ciacha, takie właśnie wycięte z ciasta o grubości 1 cm, powinny one pozostać mięciutkie. Jeśli stwardnieją, przechowywane w szczelnie w zamkniętym pudełku przez co najmniej tydzień powinny zmięknąć ponownie. Jeśli chcemy żeby pierniczki zawisły na choince, przed pieczeniem należy zrobić w nich dziurkę patyczkiem.
Smacznego:)
Świąteczny sernik z chałwą
Przepis na brytfankę o średnicy 21 cm,
Składniki:
1 duże opakowanie ciasta francuskiego w rolce
900 g sera białego przemielonego trzykrotnie
2 płaskie łyżki drobnego cukru
400 gr słodzonego mleka skondensowanego
2 całe jajka
2 żółtka
sok z połowy cytryny
250 g chałwy kakaowej
Na wierzchu:
1 rozpuszczona w kąpieli wodnej biała czekolada
50 g płatków migdałowych, uprażonych na gorącej patelni (uwaga, żeby ich nie przypalić, należy je cały czas pilnować i mieszać w trakcie prażenia)
Brytfankę smarujemy masłem, wykładamy do niej ciasto francuskie.
Do dużej miski wkładamy przemielony ser i miksujemy powoli dodając składniki.(Po jednym jajku, żółtka, cukier, sok z cytryny, mleko) Na koniec kruszymy drobno chałwę i wrzucamy do przygotowanej masy serowej. Całość jeszcze chwilkę miksujemy. Gotową masę wlewamy do brytfanki.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1 godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika, studzimy, polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy prażonymi płatkami.
Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego:)
Drożdżowo - kruche rogaliki z makiem
Składniki:
600 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
szczypta soli
40 g drożdży
2 jajka
60 g cukru
Ja do zarobienia ciasta dodałam jeszcze 100 ml ciepłego mleka, bo moje ciasto nie chciało się dać zagnieść. W oryginalnym przepisie tego mleka nie było.
Masa makowa:
900 g gotowej masy makowej
2 łyżki miodu
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ( w oryginalnym przepisie były rodzynki, ja za nimi nie przepadam więc zrobiłam małą zamianę:)
1 łyżeczka cynamonu
50 g posiekanych orzechów włoskich (do posypania po wierzchu rogalików, zamiast migdałów, które były w oryginalnym przepisie)
Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jedno jajko i żółtko. (białko drugiego jajka zostawiamy do posmarowania rogalików) W oddzielnym naczyniu umieszczamy drożdże z cukrem, zostawiamy na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą. Po kilku minutach łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.
Pora na farsz.
Masę wykładamy na patelnię, dodajemy dwie łyżki miodu i bakalie, odparowujemy wodę na małym ogniu około 10 minut. Po ostudzeniu masy dodajemy łyżeczkę cynamonu, mieszamy. nadzienie do rogalików gotowe.
Po godzinie w lodóce rozwałkowujemy ciasto do grubości 5 mm (w oryginalnym przepisie ciasto miało mieć grubość 3 mm, ale moim zdaniem lepsze jest nieco grubsze, proporcje pomiędzy nadzieniem i ciastem są wówczas znacznie lepsze) Wycinamy kwadraty o długości boku około 15 cm, w jednym rogu układamy łyżką farsz, i zwijamy rogalik, rogi zawijamy w jedną stronę, smarujemy rogaliki białkiem i posypujemy posiekanymi orzechami. Wkładamy ciastka do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na 12 do 15 minut. Gotowe.
inspirowany przepisem na piernik świąteczny z książki Cukiernia Lidla
przepis na wąską formę 10 cm na 40 cm
Składniki:
Piernik
150 g masła
150 g czekolady mlecznej
100 g miodu
3 gwiazdki anyżu
3 laski cynamonu
20 g g przyprawy do piernika
125 g mąki pszennej tortowej
20 g mąki ziemniaczanej
4 jaja
50 g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Powidła
1 słoiczek powideł śliwkowych
150 g suszonych śliwek
sok z jednej dużej pomarańczy
otarta skórka z 1/2 pomarańczy
3 laski cynamonu
Polewa
100 g czekolady mlecznej
100 ml śmietanki UHT 30%
1 łyżka miękkiego masła
Piernik
W małym garnku roztapiamy masło, czekoladę, dodajemy miód i gwiazdki anyżu. Całość podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Studzimy do temperatury pokojowej.
Usuwamy przyprawy (anyż i cynamon).
Ubijamy pianę z białek jajek, dodajemy powoli żółtka i cukier z wanilią, powoli ubijamy na puszystą masę.
Mąkę przesiewamy (zarówno mąkę ziemniaczaną jak i tortową) i dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy składniki sypkie.
Dodajemy do ubitych jajek masę czekoladową i mąkę delikatnie i powoli mieszając.
Całość wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez około 35 - 40 minut. Upieczone ciasto studzimy.
Powidła
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia.
Wyjmujemy cynamon i całość miksujemy na gładką masę. Studzimy powidła i przekładamy nimi piernik.
Polewa
Śmietankę zagotowujemy i dodajemy do niej pokruszoną czekoladę.
Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, następnie dodajemy masło, starannie mieszamy całość.
Polewamy przełożony piernik ostudzoną polewą, dokładnie rozprowadzamy ją z każdej strony ciasta. (Ciasto można ozdobić startą skórką pomarańczową) Gotowe, smacznego:)
Shortbreads - maślane ciasteczka na Święta
Przepis na 3 duże blachy ciastek, 40 dużych, 60 małych ciasteczek.
Składniki:
200 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
300 g mąki (do 400 g ile przyjmie ciasto)
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem za pomocą miksera. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Sypkie składniki powoli dodajemy do masła cały czas miksując masę na wolnych obrotach. Przekładamy całość na blat i ugniatamy szybko ciasto, żeby nie rozpuścić całego masła ciepłem dłoni. (Im dłużej ciasto wyrabiamy w rękach tym bardziej miękkie się robi i będzie je trzeba podsypywać większą ilością mąki, co dla ogólnego efektu nie jest korzystne.) Jeśli ciasto nie chce się zagnieść można dodać, łyżkę, dwie mleka.
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami
Porcja na około 60-70 pierogów
Ciasto składniki:
750 g mąki
około 250 ml wody
1 jajko
1 płaska łyżka soli
Farsz składniki:
1,5 kg kiszonej kapusty
50 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
8 płaskich łyżek przyprawy do zup maggi
płaska łyżeczka pieprzy
płaska łyżeczka soli
warzywa rosołowe (włoszczyzna) do przygotowania bulionu
1 płaska łyżka soli wrzucona do wody, do gotowania pierogów
Farsz:
Kapustę kiszoną zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, nie płuczemy jej wcześniej, nie przelewamy wodą, chodzi o to, żeby kapusta pozostała kwaśna. Warzywa zalewamy 1,5 litrem wody w oddzielnym naczyniu i gotujemy około godziny na małym ogniu. Następnie przelewamy całość przez sito, warzywa nie będą już nam potrzebne, ważny jest gotowy bulion. Grzyby namaczamy, kiedy troszkę namokną, dokładnie myjemy, zalewamy litrem bulionu warzywnego i gotujemy na małym ogniu około pół godziny od momentu wrzenia.
kapustę po ugotowaniu i wystudzeniu odcedzamy i wygniatamy w dłoniach, żeby pozbyć się jak największej ilości wody. Siekamy kapustę drobno, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dolewamy bulion spod ugotowanych grzybów. Ugotowanie grzyby kroimy, dodajemy do farszu. Przyprawiamy solą, pieprz dodajemy na końcu. Dolewamy maggi, mieszamy całość, pilnujemy żeby farsz się nie przypalił, pomalutku redukujemy ilość bulionu grzybowego w farszu, do momentu aż farsz zrobi się odpowiednio gęsty.
Gotowe:)
Ciasto:
Wysypujemy mąkę na stolnicę, tworząc "kopczyk", na szczyt którego wylewamy jajko,(jajko najlepiej uprzednio wbić do szklanki, żeby sprawdzić czy nie jest zepsute) dodajemy sól i powoli zagniatamy ciasto dolewając pomalutku ciepłą wodę. Ciasto ma być miękkie i sprężyste. Wyrabiamy je kilka minut, podsypując delikatnie mąką, żeby nie przyklejało się do stolnicy.
Dzielimy ciasto na trzy części. Każdą część oddzielnie i po kolei wałkujemy na cieniutki placek. (2 mm) Wykrawamy szklanką koła, układamy farsz na placuszkach, zagniatamy pierogi.
Pierogi zawsze wrzucamy do dużej ilości wrzącej, osolonej wody, starając się, żeby w trakcie wrzucania pierogów nie przestała ona wrzeć. Pierogi po wypłynięciu na wierzch wody (i ponownym jej zawrzeniu, jeśli przestała w międzyczasie wrzeć) gotujemy 3-4 minuty. Odcedzamy. Wykładamy na talerze, polewamy roztopionym masłem, albo okraszamy zeszkloną na maśle cebulką. Smacznego.
Świąteczne mięciutkie pierniczki
Składniki:
4 szklanki mąki (szklanka 200 ml)
5 łyżek miodu
1,5 szklanki drobnego cukru
1 opakowanie przyprawy do piernika
100 g masła (pół kostki)
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
około pół szklanki mleka
białko jednego jajka do smarowania pierniczków po wierzchu
Dekoracja:
lukier z cukru pudru i soku z cytryny, albo wody (wystarczy dodać kilka kropel do cukru i mieszać, kiedy okaże się, że lukier jest nadal za gęsty, należy dodać jeszcze troszkę wody lub cytryny)
gotowe posypki
rozpuszczona czekolada, mleczna lub biała
starte orzechy
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, powolutku dodajemy podgrzany odrobinę miód, jednocześnie mieszając go z mąką. Dodajemy jajka, masło, sodę, przyprawę do piernika, cukier i powoli zarabiamy ciasto. Na koniec dolewamy letnie (nie zimne z lodówki) mleko cały czas kontrolując gęstość ciasta. Powinno mieś strukturę podobną do ciasta kruchego, nie może kleić się do rąk. Może się okazać, że nie jest konieczne dodanie całego mleka. Wyrabiamy ciasto kilka minut (około 5 minut), dzielimy na dwie części, jedną z nich rozwałkowujemy podsypując delikatnie mąką. Ciasto powinno mieć grubość około 1 cm. Wykrawamy pierniczki przy pomocy przeznaczonych do tego celu foremek. (albo okrągłe używając małej szklaneczki, albo kieliszka) Smarujemy ciasteczka białkiem po wierzchu.
Układamy na dużej blasze, zostawiając przerwy pomiędzy ciastkami (około 3 cm, pierniki urosną w piekarniku)
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-12 minut. (nie dłużej)
Po upieczeniu pierniki będą mięciutkie, jeśli upieczemy grubsze ciacha, takie właśnie wycięte z ciasta o grubości 1 cm, powinny one pozostać mięciutkie. Jeśli stwardnieją, przechowywane w szczelnie w zamkniętym pudełku przez co najmniej tydzień powinny zmięknąć ponownie. Jeśli chcemy żeby pierniczki zawisły na choince, przed pieczeniem należy zrobić w nich dziurkę patyczkiem.
Smacznego:)
Świąteczny sernik z chałwą
Przepis na brytfankę o średnicy 21 cm,
Składniki:
1 duże opakowanie ciasta francuskiego w rolce
900 g sera białego przemielonego trzykrotnie
2 płaskie łyżki drobnego cukru
400 gr słodzonego mleka skondensowanego
2 całe jajka
2 żółtka
sok z połowy cytryny
250 g chałwy kakaowej
Na wierzchu:
1 rozpuszczona w kąpieli wodnej biała czekolada
50 g płatków migdałowych, uprażonych na gorącej patelni (uwaga, żeby ich nie przypalić, należy je cały czas pilnować i mieszać w trakcie prażenia)
Brytfankę smarujemy masłem, wykładamy do niej ciasto francuskie.
Do dużej miski wkładamy przemielony ser i miksujemy powoli dodając składniki.(Po jednym jajku, żółtka, cukier, sok z cytryny, mleko) Na koniec kruszymy drobno chałwę i wrzucamy do przygotowanej masy serowej. Całość jeszcze chwilkę miksujemy. Gotową masę wlewamy do brytfanki.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1 godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika, studzimy, polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy prażonymi płatkami.
Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego:)
Drożdżowo - kruche rogaliki z makiem
Składniki:
600 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
szczypta soli
40 g drożdży
2 jajka
60 g cukru
Ja do zarobienia ciasta dodałam jeszcze 100 ml ciepłego mleka, bo moje ciasto nie chciało się dać zagnieść. W oryginalnym przepisie tego mleka nie było.
Masa makowa:
900 g gotowej masy makowej
2 łyżki miodu
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ( w oryginalnym przepisie były rodzynki, ja za nimi nie przepadam więc zrobiłam małą zamianę:)
1 łyżeczka cynamonu
50 g posiekanych orzechów włoskich (do posypania po wierzchu rogalików, zamiast migdałów, które były w oryginalnym przepisie)
Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jedno jajko i żółtko. (białko drugiego jajka zostawiamy do posmarowania rogalików) W oddzielnym naczyniu umieszczamy drożdże z cukrem, zostawiamy na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą. Po kilku minutach łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.
Pora na farsz.
Masę wykładamy na patelnię, dodajemy dwie łyżki miodu i bakalie, odparowujemy wodę na małym ogniu około 10 minut. Po ostudzeniu masy dodajemy łyżeczkę cynamonu, mieszamy. nadzienie do rogalików gotowe.
Po godzinie w lodóce rozwałkowujemy ciasto do grubości 5 mm (w oryginalnym przepisie ciasto miało mieć grubość 3 mm, ale moim zdaniem lepsze jest nieco grubsze, proporcje pomiędzy nadzieniem i ciastem są wówczas znacznie lepsze) Wycinamy kwadraty o długości boku około 15 cm, w jednym rogu układamy łyżką farsz, i zwijamy rogalik, rogi zawijamy w jedną stronę, smarujemy rogaliki białkiem i posypujemy posiekanymi orzechami. Wkładamy ciastka do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na 12 do 15 minut. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz