Dynia, czyli cudowne warzywo wczesnej jesieni, czasem dla wzmocnienia smaku potrzebuje odpowiedniej oprawy. Magda Gessler zaproponowała kiedyś dodatek dojrzałych pomidorów i cudownego, długo dojrzewającego, szwajcarskiego sera i smak dyni na nowo udało się ożywić. Zupa jest pyszna, aromatyczna, gęsta i sycąca. Ja nie byłabym sobą gdybym trochę przepisu nie zmodyfikowała. Proponuję nieco mniej sera, żeby zupa nie była taka tłusta. Karmelizuję gruszki, a w oryginalnym przepisie były pieczone i śmietany było trochę więcej, ja śmietany użyłam tylko do ozdobienia talerzy. Smacznego Kochani.
Porcja dla 4 - 6 osób
Porcja dla 4 - 6 osób
Składniki:
1 kg dyni
0,5 kg świeżych pomidorów
puszka pomidorów konserwowych
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula
śmietana gęsta do ozdoby
100 g sera gruyere
mielone chilli (ilość zależy od tego jak ostrą zupę lubimy, ja dodaję niewiele, żeby nie "zabić" smaku sera :)
mielone ziele angielskie(odrobina)
pieprz i sól do smaku
2 dojrzałe gruszki
2 łyżki cukru
2 łyżki miodu
2 dojrzałe gruszki
2 łyżki cukru
2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Dynię obieramy ze skóry, wydrążamy nasiona, miąższ kroimy w mniejsze kawałki. Na oliwie podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i kawałki dyni. (kilka minut na małym ogniu) Świeże pomidory kroimy na cząstki i dodajemy je do dyni. Dodajemy również pomidory krojone z puszki. Całość zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy całość do miękkości. Miksujemy. Zupę z dyni i pomidorów doprawiamy solą, pieprzem, chilli i zielem angielskim. Na końcu dodajemy starty na grubych oczkach ser gruyere (Opcjonalnie dolewamy wody, kiedy zupa jest za gęsta).
Dynię obieramy ze skóry, wydrążamy nasiona, miąższ kroimy w mniejsze kawałki. Na oliwie podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i kawałki dyni. (kilka minut na małym ogniu) Świeże pomidory kroimy na cząstki i dodajemy je do dyni. Dodajemy również pomidory krojone z puszki. Całość zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy całość do miękkości. Miksujemy. Zupę z dyni i pomidorów doprawiamy solą, pieprzem, chilli i zielem angielskim. Na końcu dodajemy starty na grubych oczkach ser gruyere (Opcjonalnie dolewamy wody, kiedy zupa jest za gęsta).
Gruszki obieramy, kroimy w plastry i układamy na rozgrzanej patelni. Posypujemy gruszkę dwoma łyżkami cukru i dwoma łyżkami miodu i czekamy aż cukier całkowicie się rozpuści, połączy z miodem i i oblepi kawałeczki gruszki.
Zupę-krem
z dyni i pomidorów Magda Gessler podawała z kleksem śmietany i
kawałkiem Zupę podajemy gorącą z kleksem śmietany i kawałkami gruszki. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz