sobota, 3 maja 2014

Tzatziki, czyli sobota z greckim akcentem

Czasami nie zdajemy sobie sprawy w jak prosty sposób sami możemy przygotować sosy pochodzące z kuchni świata: greckiej, chińskiej, włoskiej, tajskiej i każdej innej. Co więcej smakują one w tej domowej wersji wyjątkowo dobrze, bo przygotowane są ze świeżych składników, ziół, oliwy bardzo dobrej jakości, bez kombinowania i oszczędzania na komponentach. Kuchnia grecka, niezwykle prosta, pełna oliwek, pysznego sera, świeżych pomidorów, owoców morza już dawno mnie urzekła. Stałam się jej wielką ambasadorką. Oczywiście wszystko co greckie, najlepiej smakuje w Grecji, ale czasem w środku "pomidorowego sezonu" w Polsce, czyli już niebawem, można się poczuć trochę bliżej południowego klimatu..
Siedzę więc w ogrodzie, zamykam oczy i myślę sobie, że cudownie by było zanurzyć stopy w wodzie i ogrzewać się wyspiarskim słońcem. Cóż, nie wszystkie marzenia spełniają się natychmiast, więc robię sobie coś malutkiego, za to bardzo greckiego i już pamiętam za co jeszcze kocham południe Europy:)

Tzatziki, czyli sobota z greckim akcentem

Składniki:
400 g  gęstego jogurtu greckiego
500 g świeżych ogórków (zazwyczaj to 2 średniej wielkości ogórki szklarniowe)
2 łyżki oliwy w pierwszego tłoczenia
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 duże ząbki świeżo wyciśniętego czosnku
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: drobno posiekany szczypiorek, mięta, koperek, pietruszka. (to co dodamy zależy już indywidualnie od naszego smaku i upodobań kulinarnych:)


Obieramy ogórki za skórki, przekrawamy wzdłuż na pół. Usuwamy małą łyżeczką gniazda nasienne, tak żeby została nam sama twarda część ogórka. Tak przygotowane ogórki ścieramy na tarce, na drobnym tarle, solimy i pozostawiamy na 15 minut, żeby ogórek wypuścił sok. Odlewamy sok z ogórków, zostawiamy samą gęstą masę ogórkową. Łączymy starte ogórki z jogurtem i mieszamy dodając jednocześnie wszystkie pozostałe składniki. Szczypiorek, miętę, koperek, pietruszkę dodajemy opcjonalnie, wymiennie, w zależności od upodobań. Sos wstawiamy do lodówki na pół godzinki. Pyszny, lekki, niezwykle aromatyczny i prosty w przygotowaniu dodatek do potraw gotowy. Serwujemy do mięsa z grilla, pieczonych warzyw, jako dip ze świeżym pieczywem, lub grzankami. Smacznego i miłego grillowania:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz