wtorek, 27 maja 2014

Szarlotka bardzo cynamonowa

brytfanna o wielkości 22 cm x 32 cm


Do szarlotki używamy kruchego ciasta z przepisu podstawowego, jedyna różnica polega na tym, że dodajemy do niego prawdziwej wanilii, albo cukru z prawdziwą wanilią ( W ramach cukru, który powinniśmy dodać do ciasta.)
Ciasto kruche podstawowe:
http://szczyptakurkumy.blogspot.com/2014/04/ciasto-kruche-podstawowe.html



Składniki dodatkowe:
2 kg jabłek (jeśli są to jabłka typowo deserowe o dużej ilości soku na przykład szampion lub Ligol)
1,5 kg jabłek jeśli używamy szarej renety, (wybitnie dobrze nadającej się do wszelkiego rodzaju wypieków, konfitur, pieczenia, czy smażenia, dla mnie to najlepsze jabłka na szarlotkę, niestety, coraz ciężej je kupić)
1 cukier waniliowy
2 łyżki cynamonu
cukier puder do posypania całości

Używamy podwójnej porcji ciasta kruchego, dzielimy je na dwie części, jedną rozwałkowujemy na dno brytfanki, pieczemy kilka minut (około 10) w nagrzanym do temperatury 170 stopni piekarniku. Drugą część tymczasem możemy schować do zamrażarki (im lepiej schłodzona, tym łatwiej będzie się tarła na tarce)
Jabłka
Obieramy ze skórki, ścieramy na grubym tarle, smażymy na patelni, jak konfitury, przez około 30 minut. Tak na prawdę długość smażenia zależy od tego ile jabłka mają soku. Te bardziej soczyste odmiany smażymy dłużej, bo masa jabłkowa ostatecznie powinna być prawie bez soku, niezależnie od tego ile jabłka miały go na początku. Te bardziej soczyste odmiany, znacznie bardziej redukują swoją objętość w trakcie smażenia, dlatego wyjściowo potrzebujemy ich nieco więcej niż tych mniej soczystych. Pamiętajmy również, (to bardzo ważne!) że jabłka bywają bardzo słodkie, i są odmiany kwaśne, które musimy więcej "dosłodzić" ( szare renety, są bardzo kwaśne, trzeba do nich dodać trochę więcej cukru)

Połowę usmażonych jabłek rozsmarowujemy na podpieczonym cieście, posypujemy jedna łyżka cynamonu i połową cukru waniliowego, równomiernie po całej powierzchni. To samo z drugą częścią jabłek. (rozsmarowujemy jako drugą warstwę, posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym)
Wyciągamy ciasto z zamrażarki, trzemy na grubym tarle, pokrywając nim całą powierzchnię jabłek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 40-45 minut, sprawdzając stan upieczenia, czyli poziom zarumienienia ciasta. Moja szarlotka nie jest zbyt wysoka, bo moi goście i mój mąż lubią kiedy proporcje między ilością ciasta i jabłek to 1 do 1:). Wy możecie śmiało zrobić szarlotkę dużo wyższą, z większą ilością cynamonowo cukrowych warstw. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz