wtorek, 13 maja 2014

Majowa sałatka z łososiem i szparagami



Sałatka z łososiem i szparagami
porcja dla 2 osób

Składniki:

Szaszłyki rybne:
8 świeżych zielonych szparagów
200 g świeżego łososia bez skóry

Marynata do łososia:
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka soku z cytryny albo limetki
szczypta soli
suszone zioła: tymianek i rozmaryn po jednej małej łyżeczce

Sałatka:
garść rukoli
kilka liści sałaty lodowej, potarganej na mniejsze kawałki (sałata lodowa, od cięcia nożem robi się gorzka)
1 średni pomidor
1/2 świeżego ogórka
1/4 czerwonej papryki

Cytrynowy winegret do sałatki:
1 łyżki soku z cytryny lub limetki
1 łyżeczka musztardy dijon ( z całymi ziarnami gorczycy)
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
szczypta soli
szczypta świeżo zmielonego pieprzu


Warzywa myjemy, pomidora, ogórka i paprykę kroimy na małe kawałki. Świeże warzywa układamy na sałacie. Pora na szaszłyki. Łososia kroimy na małe kawałki, przygotowujemy marynatę, wkładamy do niej rybę na 15 minut. Od Szparagów odcinamy główki i blanszujemy. ( Zanurzamy we wrzątku na pół minuty, później hartujemy w lodowatej wodzie przez kilka sekund). Nabijamy na patyczki do szaszłyków na przemian kawałki zamarynowanej ryby i szparagi. Grillujemy na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony.
Sałatę polewamy winegretem. (Składniki sosu mieszamy w osobnym naczynku.) Na wierzchu sałatki układamy po 1 szaszłyku. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz