niedziela, 8 listopada 2015

Zupa z kurek z majerankiem i śmietaną.

Gorąca aromatyczna zupa, pachnąca majerankiem, to najlepszy sposób na jesienne smutki, chandrę, złe nastroje. Pachnie masłem i ziołami i nawet pogniewanego męża przywoła z pokoju do kuchni. Naburmuszona mina znika i łatwiej jakoś rozmawiać, kiedy "karta przetargowa" tak cudownie nęci zapachem:) Grzybowo - maślane sosy, kremy, zupy, nigdy nie smakują tak wybornie jak jesienią. Taki to czas właśnie, kiedy w gumowcach marznie się nad ranem, po to żeby na obiad albo na kolację ogrzać się gorącą, pachnącą potrawą. Kiedy sezon grzybowy jest na ukończeniu, wyciągam zamrożone, albo suszone zapasy i cudowny zapach lasu znowu wypełnia całą kuchnię...
Dla tych którzy po lesie chodzić nie lubią zupa kurkowa to również prosta sprawa, bo akurat te grzyby łatwo dostać wszędzie i o każdej porze roku, a mrożone kurki są prawie tak samo smaczne jak te świeże. Smacznego Kochani. 


Składniki:
250 umytych i oczyszczonych kurek (lub kurek mrożonych, które są już umyte i oczyszczone)
1 średniej wielkości cebula, drobno pokrojona
2 łyżki masła
3-4 marchewki, średniej wielkości, obrane i pokrojone w kostkę, lub talarki
350 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
1,5 litra wywaru warzywnego (2 litry wody, 2,3 marchewki, pietruszka, nać i korzeń, cebula, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2,3 liście laurowe)
4-5 łyżek śmietany do zupy (12, 18 procent)
1/2 łyżeczki majeranku suszonego
sól i pieprz do smaku

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, szklimy na nim pokrojoną drobno cebulkę. (Cebulę smażymy około 5 minut, na małym ogniu) Dodajemy umyte, osuszone kurki (ja po dokładnym umyciu kurek delikatnie osuszam je z wody przy użyciu ręcznika papierowego) i smażymy jeszcze 4 do 5 minut.

W garnku rozpuszczamy drugą łyżkę masła, dodajemy marchew i smażymy około 10 minut. Dodajemy ziemniaki i dusimy jeszcze kilka minut. Warzywa zalewamy bulionem i całość gotujemy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. (około 20 minut)

Po ugotowaniu odlewamy około 1/3 zupy, miksujemy i wlewamy z powrotem do garnka. Śmietanę łączymy z kilkoma łyżkami zupy, mieszamy. Łączymy z wywarem z ziemniakami i marchewką. Dodajemy grzyby podsmażone z cebulką i przyprawy; pieprz, sól i majeranek. Mieszamy wszystkie składniki i zupa gotowa.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz