Smacznego Kochani.
Porcja na około 15 róż
Składniki:
300 g mąki pszennej przesianej
4 żółtka
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
200 ml gęstej śmietany
30 ml spirytusu
cukier puder do posypania "ciastek"
2-3 łyżki twardej marmolady z różą do ozdobienia "ciastek"
5 kostek smalcu do pieczenia róż
Z mąki, żółtek, śmietany, soli, cukru i spirytusu zagniatamy ciasto. kiedy ciasto nie chce się zagnieść dodajemy 2, 3 łyżki ciepłej wody. Ciasto zagniatamy kilka minut, żeby stało się elastyczne i sprężyste. Dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy cieniutko. (Jak ciasto na pierogi.) Wykrawamy trzema lub czterema wielkościami naczyń (na przykład filiżanką, szklanką, kieliszkiem) kółeczka. Nacinamy w kilku miejscach wokół kółek. (Ja nacinam najczęściej w czterech miejscach) Kółeczka sklejamy od największego do najmniejszego. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy około 2-3 minuty z każdej strony. Po wyjęciu układamy gotowe róże na ręczniku papierowym i odsączmy. Posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy odrobiną marmolady. Gotowe:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz