Gorąco, żar leje się z nieba. Cudownie wakacyjna jest ta pogoda. Całe szczęście, że w końcu można poczuć, że to już lato... Mały chłopiec chłodzi się wodą z fontanny, kiedy próbuje się jej napić, mama głośno protestuje. Dziecko się przestraszyło, trochę zachwiało, ale po chwili młodzian złapał równowagę i całe szczęście ostatecznie nie wpadł do wody... Siedzimy z córeczką na trawie, ona zrywa małe kwiatuszki, a ja obserwuja przechodniów. Wachlarze znowu wróciły do łask, a kobiety w końcu wyglądają jak motyle, przechadzając się ulicami w kwiecistych, kolorowych sukienkach... Dzięki upałowi nie mogę spać:), Dlaczego dzięki? Dlatego, że wstaję wcześnie rano i kiedy wszyscy śpią czytam książki, albo szykuję lekkie przekąski, owocowe, warzywne, świeże, pyszne. Smacznego moi drodzy:) (Ciasto serwowane popołudniem, upieczone o 5 nad ranem.)
Porcja na spore ciasto z kruszonką (blacha 24 na 26 cm)
Składniki ciasta:
20 g drożdży
1 szklanka mleka
50 g drobnego cukru lub płaska łyżeczka soli
2 jajka
500 g mąki tortowej
500 g świeżych truskawek
Składniki kruszonki:
Robimy zaczyn, czyli mieszamy drożdże z łyżką cukru i niewielką ilością mleka. Mleko dobrze jest troszeczkę podgrzać, dzięki temu zaczyn szybciej wyrasta. Przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Resztę mleka lekko podgrzewamy, mieszamy z cukrem lub solą, dodajemy jajka, mąkę i zaczyn.
Wyrabiamy ciasto (wyrabiamy kilka minut, ciasto musie być gładkie i sprężyste). Zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłym miejscu.
Ciasto wkładamy do formy o wielkości 24 na 26 cm. (Ciasto formujemy palcami, rozgniatamy, dopasowujemy do wielkości formy)
Owoce obieramy z szypułek, myjemy dokładnie. Kroimy każdą truskawkę na pół, układamy w niewielkich odstępach od siebie na powierzchni ciasta.
Porcja na spore ciasto z kruszonką (blacha 24 na 26 cm)
Składniki ciasta:
1 szklanka mleka
50 g drobnego cukru lub płaska łyżeczka soli
2 jajka
500 g mąki tortowej
500 g świeżych truskawek
Składniki kruszonki:
1 porcja (np. 100g) masła
1 porcja (np. 100g) cukru
2 porcje (np. 200g) mąki
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki soli
Robimy zaczyn, czyli mieszamy drożdże z łyżką cukru i niewielką ilością mleka. Mleko dobrze jest troszeczkę podgrzać, dzięki temu zaczyn szybciej wyrasta. Przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Resztę mleka lekko podgrzewamy, mieszamy z cukrem lub solą, dodajemy jajka, mąkę i zaczyn.
Wyrabiamy ciasto (wyrabiamy kilka minut, ciasto musie być gładkie i sprężyste). Zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłym miejscu.
Ciasto wkładamy do formy o wielkości 24 na 26 cm. (Ciasto formujemy palcami, rozgniatamy, dopasowujemy do wielkości formy)
Owoce obieramy z szypułek, myjemy dokładnie. Kroimy każdą truskawkę na pół, układamy w niewielkich odstępach od siebie na powierzchni ciasta.
Kruszonkę robimy w proporcjach: 1 część
tłuszczu w temperaturze pokojowej, 1 część cukru i dwie części mąki.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w małą kostkę masło. Dodajemy cynamon i sól. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstaną grube grudki (kruszonka). Kruszonkę wysypujemy na ciasto z truskawkami.
Całość pieczemy około 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Gotowe.
Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz