Przepis inspirowany recepturą z książki Cukiernia Lidla. (Sporo szczegółów zmieniłam, bo moim zdaniem w oryginalnym przepisie za dużo było gorzkich i wytrawnych składników)
Ja podzieliłam ciasto na 14 porcji
Składniki:
ciasto:
6 jajek
100 g cukru
50 g mąki tortowej
10 g mąki ziemniaczanej
30 g kakao
mus:
5 żółtek
60 g cukru
40 ml espresso
2 tabliczki czekolady mlecznej (200 g)
10 g żelatyny
300 ml ubitej na sztywno śmietanki 30%
do posypania dwie płaskie łyżki drobno zmielonych orzechów włoskich
polewa:
50 g czekolady mlecznej
30 ml śmietanki UHT 30%
do posypania po wierzchu dwie płaskie łyżki drobno zmielonych orzechów włoskich (można kupić gotowe, zmielone drobno orzechy, są tańsze i nie trzeba ich samemu mielić:)
ciasto:
Białka z jajek z cukrem ubijamy na puszystą pianę, dodajemy żółtka, jeszcze chwilkę ubijamy. Obie mąki i kakao przesiewamy przez sitko i dodajemy do ubitej masy z jajek i cukru. Gotowe ciasto rozprowadzamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
(Blaszka w rozmiarze 43x29 cm. Jeśli nie mamy dokładnie takiej blachy można ciasto rozprowadzić na większej blasze i zostawić część blachy wolnej, po upieczeniu obciąć brzeg ciasta, żeby było równiutkie z każdej strony i dobrze się zwijało) Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem 10-12 minut, w temperaturze 180-185 stopni.
mus:
Zaparzamy mocne espresso. (Potrzebujemy do przepisu 40 ml)
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody.
Na parze ubijamy żółtka z cukrem. Po 4, 5 minutach dodajemy kawę i ubijamy do uzyskania puszystej masy. (Nadal na parze)
Śmietankę (wyciągniętą prosto z lodówki ubijamy na sztywno.
Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce.
Do masy kawowej dodajemy żelatynę i rozpuszczoną czekoladę. (Czekolada i żelatyna muszą być przestudzone, nie gorące) Całość delikatnie mieszamy.
Mus wylewamy na ciasto, rozprowadzamy równomiernie, posypujemy orzechami i przy pomocy papieru (na którym ciasto było pieczone) mocno zwijamy roladę. Wkładamy do lodówki na około godzinę.
polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w trakcie roztapiania czekolady dodajemy śmietankę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Polewamy wystudzoną polewą naszą roladę. Posypujemy po wierzchu orzechami. Gotowe, smacznego:)
Ja podzieliłam ciasto na 14 porcji
Składniki:
ciasto:
6 jajek
100 g cukru
50 g mąki tortowej
10 g mąki ziemniaczanej
30 g kakao
mus:
5 żółtek
60 g cukru
40 ml espresso
2 tabliczki czekolady mlecznej (200 g)
10 g żelatyny
300 ml ubitej na sztywno śmietanki 30%
do posypania dwie płaskie łyżki drobno zmielonych orzechów włoskich
polewa:
50 g czekolady mlecznej
30 ml śmietanki UHT 30%
do posypania po wierzchu dwie płaskie łyżki drobno zmielonych orzechów włoskich (można kupić gotowe, zmielone drobno orzechy, są tańsze i nie trzeba ich samemu mielić:)
ciasto:
Białka z jajek z cukrem ubijamy na puszystą pianę, dodajemy żółtka, jeszcze chwilkę ubijamy. Obie mąki i kakao przesiewamy przez sitko i dodajemy do ubitej masy z jajek i cukru. Gotowe ciasto rozprowadzamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
(Blaszka w rozmiarze 43x29 cm. Jeśli nie mamy dokładnie takiej blachy można ciasto rozprowadzić na większej blasze i zostawić część blachy wolnej, po upieczeniu obciąć brzeg ciasta, żeby było równiutkie z każdej strony i dobrze się zwijało) Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem 10-12 minut, w temperaturze 180-185 stopni.
mus:
Zaparzamy mocne espresso. (Potrzebujemy do przepisu 40 ml)
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody.
Na parze ubijamy żółtka z cukrem. Po 4, 5 minutach dodajemy kawę i ubijamy do uzyskania puszystej masy. (Nadal na parze)
Śmietankę (wyciągniętą prosto z lodówki ubijamy na sztywno.
Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce.
Do masy kawowej dodajemy żelatynę i rozpuszczoną czekoladę. (Czekolada i żelatyna muszą być przestudzone, nie gorące) Całość delikatnie mieszamy.
Mus wylewamy na ciasto, rozprowadzamy równomiernie, posypujemy orzechami i przy pomocy papieru (na którym ciasto było pieczone) mocno zwijamy roladę. Wkładamy do lodówki na około godzinę.
polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w trakcie roztapiania czekolady dodajemy śmietankę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Polewamy wystudzoną polewą naszą roladę. Posypujemy po wierzchu orzechami. Gotowe, smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz