Odpocząć przez chwilę, usiąść na taborecie w kuchni, zamyślić się o rodzinie, o dzieciach, o tym co w życiu najważniejsze... Upiec z córką ciasteczka dla taty, babci, małego kuzyna, zjeść kilka mocząc je uprzednio w gorącym mleku lub kakao. Myśleć tak długo o tym co w życiu dobre, żeby złe rzeczy uleciały daleko, odeszły i nie wracały, jeśli nie na zawsze to chociaż na chwilę. Policzyć upieczone ciasteczka do stu i przestać liczyć. Uśmiechnąć się do śpiącego dziecka, ubrudzonego powidłem śliwkowym babci. Cieszyć się ze Świąt po prostu...
Przepis na 3 duże blachy ciastek, 40 dużych, 60 małych ciasteczek.
Składniki:
200 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
300 g mąki (do 400 g ile przyjmie ciasto)
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem za pomocą miksera. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Sypkie składniki powoli dodajemy do masła cały czas miksując masę na wolnych obrotach. Przekładamy całość na blat i ugniatamy szybko ciasto, żeby nie rozpuścić całego masła ciepłem dłoni. (Im dłużej ciasto wyrabiamy w rękach tym bardziej miękkie się robi i będzie je trzeba podsypywać większą ilością mąki, co dla ogólnego efektu nie jest korzystne.) Jeśli ciasto nie chce się zagnieść można dodać, łyżkę, dwie mleka.
Ciasto delikatnie podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość ok. 5 mm. Wykrawamy foremkami ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 stopni 10 - 15 minut w zależności od wielkości ciasteczek.
Przepis na 3 duże blachy ciastek, 40 dużych, 60 małych ciasteczek.
Składniki:
200 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
300 g mąki (do 400 g ile przyjmie ciasto)
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem za pomocą miksera. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Sypkie składniki powoli dodajemy do masła cały czas miksując masę na wolnych obrotach. Przekładamy całość na blat i ugniatamy szybko ciasto, żeby nie rozpuścić całego masła ciepłem dłoni. (Im dłużej ciasto wyrabiamy w rękach tym bardziej miękkie się robi i będzie je trzeba podsypywać większą ilością mąki, co dla ogólnego efektu nie jest korzystne.) Jeśli ciasto nie chce się zagnieść można dodać, łyżkę, dwie mleka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz