sobota, 16 kwietnia 2016

Bardzo prosty sernik cytrynowy.

Dzieci zapadły w popołudniową drzemkę, mąż "zaginął" gdzieś w mieszkaniu. Słyszę stukanie w klawiaturę, czuję jego obecność. Takie domowe odgłosy mi teraz towarzyszą; ciche oddechy równomierne, spokojne, muzyka z radia w kuchni, zapach sernika cytrynowego, którego woń rozchodzi się po całym mieszkaniu. Siedzę w fotelu, zamykam oczy i myślę sobie; chwilo trwaj...

składniki:

50 g masła
1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie mielonego
7 jajek
300 g cukru drobnego
2 kisiele cytrynowe
2 łyżki mąki tortowej
sok z dwóch cytryn
1 płaska łyżka cukru pudru do posypania sernika




Masło rozpuszczamy. Żółtka oddzielamy od białek i mieszamy z przemielonym dwukrotnie serem. Do sera dodajemy kisiele, mąkę, roztopione masło, sok z cytryny, powoli wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy dokładnie bułką tartą. 
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i ustawiamy grzanie góra-dół. Do piekarnika koło tortownicy z ciastem wstawiamy żaroodporne naczynie ze szklanką wody, dzięki temu sernik będzie bardziej mokry.
Gotową masę serową przekładamy do formy.
Tortownicę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut. później obniżamy temperaturę pieczenia do 160 stopni i pieczemy jeszcze godzinę. Po upieczeniu zostawiamy sernik na kilka minut w nagrzanym, wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz