niedziela, 17 kwietnia 2016

Sernik cudownie czekoladowy:)

Nie pamiętam skąd wziął się ten przepis na sernik czekoladowy, ale wydaje mi się że kiedyś przepisałam go do notatnika ze starej książki kucharskiej, która to była własnością mojej koleżanki. Poczęstowała mnie tym ciastem, a ja się zakochałam po prostu:)

Składniki:

ciasto spód:
130 g masła
170 g mąki
50 g cukru drobnego
15 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko

masa serowa:
1 kg sera białego półtłustego dwukrotnie mielonego
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
200 g czekolady mlecznej
2 łyżki kakao
250 g cukru drobnego
6 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 ml śmietanki 30 procent tłuszczu


spód:
Wszystkie składniki ciasta łączymy w jednym naczyniu i dłońmi mieszamy, aż uzyskamy strukturę podobną do kruszonki. (Nie zarabiamy ze składników jednolitego ciasta)
"Kruszonkę" wsypujemy do brytfanki wysmarowanej tłuszczem i ugniatamy aż uzyskamy zwarty, zbity, równej grubości spód. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

masa serowa:
w jednym rondelku rozpuszczamy tłuszcz i czekoladę gorzką oraz mleczną mieszając do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy kakao i ser, (nadal miksując na małych obrotach miksera) rozpuszczoną czekoladę z masłem, mąkę ziemniaczaną i na koniec śmietanę. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Studzimy w półotwartym piekarniku. Wystudzony sernik wstawiamy na godzinę do lodówki, posypujemy cukrem pudrem, albo polewamy roztopioną czekoladą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz