niedziela, 7 sierpnia 2016

Rydze smażone na maśle.

Do lasu idę po ciszę, po chwilę z własnym przyspieszonym oddechem, po czas spędzony sam na sam ze sobą. Oddycham pełną piersią, wystawiam twarz do słońca na polanie, prostuję zmęczone plecy. Słucham. O piątej nad ranem, zaraz po wschodzie słońca kolory mają szarą patynę. Liście lakieruje na błysk rosa. Krzyczą ptaki po przebudzeniu, strącają wilgoć z drzew na moją głowę, za kołnierz... Stoję. Myślę. Zbieram siły na dzień, który przede mną...

składniki:
200 g rydzów
2 łyżki masła klarowanego
2 ząbki czosnku
sól do smaku



Grzyby dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku kuchennym, tak żeby pozbawić je jak największej ilości wody, obcinamy nóżki do wysokości 3 mm. Małe kapelusze pozostawiamy w całości, duże kroimy na ćwiartki. Masło rozpuszczamy na patelni, wkładamy na nią rydze kapeluszami do dołu. Grzybów nie powinno być na patelni zbyt wiele, bo ilość wody która z nich wypłynie może spowodować, że zwyczajnie zaczną się one dusić zamiast smażyć. Smażymy rydze około 5 minut na średnim ogniu. w połowie smażenia dodajemy pokrojony w cienkie plastry czosnek. Po pięciu minutach odwracamy grzyby na minutkę na drugą stronę. Podajemy ze świeżym chlebem, opcjonalnie z serem pleśniowym w towarzystwie białego wina. Grzybki można na koniec posypać pokrojoną drobno kolendrą. smacznego:)



Masło można sklarować samemu. Rozpuszczamy powoli tłuszcz na patelni i zbieramy z wierzchu pianę, czyli nieczystości. Gotowe.

1 komentarz:

  1. Play casino with Bitcoin - Dr.MCD
    The best casino online is a dafabet safe and trustworthy way to deposit funds 하남 출장마사지 to 강릉 출장샵 your casino account, without going 태백 출장샵 through the hassle 태백 출장마사지 of registration. Learn more about

    OdpowiedzUsuń