wtorek, 13 września 2016

Papryka faszerowana z sosem pomidorowym.

Jesień jest czerwona czerwienią dojrzałych pomidorów, papryki, jabłek. Brunatna, zamszowa, pachnąca grzybami. Pozłocona kolbami kukurydzy i zielenią bakłażanów dekorowana... Dojrzewały przez całe lato, owoce ciepłych miesięcy. Leniwie wygrzewały  się na słońcu. Teraz kuszą, mamią zapachem, kolorem, smakiem... Pogoda jest trochę zapomnieniem, ale ci bardziej uważni widzą, że słońce zachodzi wcześniej za horyzont, czują gęsią skórkę idąc rano po bułki do piekarni. Jesień. Drepce, przynosi pajęczyny i spadające liście zasłaniające pożółkłe już nieco trawniki. Jesień, dostraja nas powoli do smaków pełnych, wyrazistych, daje inspiracje do NOWEGO w życiu i na stole. Smacznego mówi, smacznej jesieni.



Składniki:
8 dużych, czerwonych papryk
dwa woreczki kaszy gryczanej prażonej
220 g serka ricotta
1 kg mięsa mielonego wieprzowego (ja wybrałam odtłuszczoną szynkę)
3 łyżki oliwy z oliwek
pół pęczka drobno posiekanej natki pietruszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
pieprz, sól do smaku

sos:
500 g passaty pomidorowej
3-4 pomidory obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych (500 g)
1 drobno pokrojona cebula
2 łyżki oleju
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól, pieprz do smaku




Papryki myjemy, odkrawamy górną część, usuwamy gniazda nasienne.
Pora na farsz:
Do miski z ugotowaną kaszą gryczaną dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, smażymy na niej cebulkę na złoty kolor, na chwilkę przed zdjęciem z palnika dodajemy drobno pokrojony czosnek, dodajemy do farszu. W następnej kolejności do farszu dodajemy posiekaną pietruszkę oraz serek ricotta. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Papryki wypełniamy farszem i  zakrywamy wcześniej odkrojonymi górnymi częściami. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem pomidorowym. 
sos pomidorowy:
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy do cebulki pokrojone w kostkę pomidory. Dorzucamy liść laurowy oraz ziele angielskie. Dusimy około 5 minut, po tym czasie wylewamy na patelnię passatę pomidorową i całość dusimy nadal około 10 minut. Wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie i doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem.

Po polaniu sosem pomidorowym papryki skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 40-45 minut. Podajemy gorące, polane obficie sosem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz