poniedziałek, 26 września 2016

Quiche z kurkami i kozim serem.

  • Myślę o tym, że moje córki kiedyś ode mnie odejdą, że pójdą swoją drogą, zamieszkają oddzielnie, a ja, jak każda matka przecież, nie będę długo mogła znaleźć dla siebie miejsca w tej nowej rzeczywistości...Cisza...Stoję przy oknie z filiżanką kawy, córki śpią. Pierwsza, starsza, dziś wyjątkowo odsypia wczorajsze wojaże, młodsza ucina sobie "pośniadanną" drzemkę...Cisza...Stoję...Nie wiem co robić z tym czasem wolnym, czasem bez "mamo choć", bez marudzenia, przewijania, głaskania po głowie, obcierania buzi, zabawy w chowanego, spaceru, gotowania obiadu, przytulania, całusków, krzyków, dąsów, tupania nogami...Cisza...Słychać tylko miarowe tykanie zegara i psa ujadanie na podwórku. Tęsknię,... już za nimi tęsknię...

  • Tarta o średnicy 28 cm.

  • Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 200 g kurek
  • 5 jajek
  • 1 mała cebula
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • 250 ml śmietany 30%
  • 80 g sera grana padano (albo startego parmezanu)
  • 100 g twarogu koziego
  • 2 ząbki czosnku
  • Pieprz
  • Sól



  • Z mąki, masła i jajka, dodając szczyptę soli do smaku, zagniatamy ciasto. Najlepiej w pierwszej fazie zagniatania robić to przy pomocy noża, jak najkrócej dotykać ciasto ciepłymi dłońmi, wtedy będzie ono znacznie bardziej kruche. Ciasto wsadzamy do woreczka i wkładamy do lodówki na pół godziny. 
  • Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy i wypełniamy nim dużą (28 cm średnicy) formę do tarty. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15 minut.
  • Kurki dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, później opcjonalnie (gdy grzybki są duże) kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w kostkę, czosnek kroimy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło, na roztopione masło wrzucamy czosnek, cebulę i grzyby. Podsmażamy około 10 minut na małym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Pora na masę jajeczną. 4 jajka mieszamy (ubijaczką) ze śmietaną oraz startym serem. Świeży tymianek obrany z gałązek, dodajemy do masy jajeczno serowej. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy kurki. Gotową masę wlewamy na podpieczony wcześniej spód.  łyżką wykładamy na masę jajeczną kozi twaróg (po łyżeczce w różne miejsca na powierzchni tarty.) Blaszkę wkładamy do piekarnika (zmniejszamy temperaturę grzania do 180 stopni) na około 30-40 minut (do momentu aż masa jajeczna odpowiednio się zetnie).
Podajemy z rukolą polaną winegretem, albo z inna wytrawną, lekką sałatką. Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz