piątek, 5 września 2014

Babeczki jogurtowo kokosowe z borówkami...

dla cioci Reni.

porcja na 6 dużych muffinek lub 12 małych

składniki:
120 g roztopionego, przestudzonego masła
180 g mąki
szczypta soli
100 g drobnego cukru
3 czubate łyżki kopry kokosowej
80 g jogurtu naturalnego gęstego
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
50-60 borówek amerykańskich



Wszystkie składniki, oprócz borówek, mieszamy w dużym naczyniu. Na końcu dodajemy borówki i bardzo delikatnie mieszamy, żeby nie rozgnieść owoców. Nakładamy gotowe ciasto na muffiny do papilotek. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni. Babeczki pieczemy około 25 minut (te większe). Jeśli pieczemy mniejsze babeczki wystarczy 20 minut w piekarniku. Smacznego.






2 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłem muffinek, ale właśnie dałem się przekonać :) Chętnie bym też spróbował w sezonie z naszymi borówkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się bardzo:) Muffinki to świetna rzecz, jak się nie ma za dużo czasu, a chciałoby się poczęstować kogoś domowym wypiekiem. Smakują prawie zawsze i prawie każdemu:)

    OdpowiedzUsuń