wtorek, 2 września 2014

Bułeczki maślane z konfiturami...

i gorące mleko, palce lizać:)

przepis na 8 dużych bułeczek

Kiedy kładę się koło mojej śpiącej córeczki i patrze na jej spokojną buzię, myślę sobie o tym w jak innym niż ja świecie będzie ona dorastać. Nasze; moje i mojej siostry podwórkowe zabawy, nie są już dzisiaj zbyt popularne. Klasy, guma, zbieranie patyczków i kasztanów, ognisko u dziadka jesienią... Dziadek palił łodygi ziemniaków, liście, to co w ogrodzie już nie było potrzebne. Dla niego to była praca, dla nas cudowna zabawa. Babcia wyglądała do nas przez okno i co piętnaście minut wołała na podwieczorek, bo już zimno i ciemno. Później wracałyśmy z tatą do domu tramwajem, a tam czekało na nas gorące mleko, ciasto drożdżowe i mama z wałkami na głowie. Takie wieczory planuję dla mojej córki, ciekawe, czy nie zamieni ich na tablet i gry komputerowe. Postaram się, żeby tak się nie stało.

składniki:
120 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
60 g cukru
1 cukier waniliowy
pół łyżeczki soli
50 g masła
około 300 g mąki
1 jajko

100 g konfitury (ja uwielbiam konfitury z czarnej porzeczki, najlepiej użyć takich własnej roboty:)




Podgrzane, ale nie gorące mleko, wlewamy do głębokiego naczynia, dodajemy drożdże dwie łyżki cukru, łyżkę mąki, zarabiamy dłonią zaczyn, tak, żeby drożdże całkowicie się rozpuściły, zaczyn odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Dodajemy pozostałe składniki, oprócz konfitur, zarabiamy ciasto i wyrabiamy je na gładko około 15 minut. Jeśli ciasto bardzo się klei do rąk, dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Dzielimy ciasto na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki, delikatnie rozgniatamy, i w otwór wkładamy konfiturę, sklejamy bułeczkę, układamy jedną koło drugiej w okrągłej formie.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Ja posypuję bułeczki kruszonką,  ale nie jest to konieczne, wystarczy posmarować je po wierzchu białkiem jajka i włożyć do piekarnika
smacznego.

Kruszonka
50 g masła
50 g cukru drobnego
100 g mąki

wszystkie składniki wrzucamy do miseczki i palcami zagniatamy drobne kulki. Posypujemy po wierzchu bułeczek.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz