wtorek, 23 września 2014

Na śniadanie będzie musli:)

Domowe musli, to świetny pomysł na sycące, zdrowe, pełnowartościowe śniadanie. Jakie fajne jest również to, że pomieszać ze sobą możemy, to co nam się podoba, to co najbardziej lubimy, to co nam potrzebne, żeby wypełnić braki w naszej codziennej diecie. Taką oto mieszankę zrobiłam sobie ja:

Składniki:
5 części płatków owsianych (najzwyklejszych, najtańszych płatków owsianych) - świetne żródło błonnika, szczególnie dobrze działają kiedy się ich wcześniej nie gotuje, ani nie namacza dłuższy czas, tylko zalewa mlekiem lub jogurtem bezpośrednio przed zjedzeniem
1 część suszonej żurawinyzmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia dzięki bioflawonoidom, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów i wpływają na rozszerzają naczyń krwionośnych. Ma ona również pozytywny wpływ na pracę nerek i jest po prostu najnormalniej w świecie pyszna:)
2 części orzechów (włoskie, makadamia, migdały, laskowe, orzechy brazylijskie) 
włoskie - zawierają sporo żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku, a także witaminę E, która wpływa pozytywnie na skórę oraz witaminy B6, która wpływa na tworzenie przeciwciał i czerwonych krwinek.
makadamia - są bardzo tłuste, ale zawierają głównie tłuszcze jednonienasycone, które wpływają na obniżenie złego, a podwyższenie dobrego cholesterolu
migdały - bogate źródło wapnia, magnezu i cynku, fosforu i potasu. Świetnie wpływają na jakość włosów i paznokci
laskowe - pomocne w regulowaniu poziomu cukru u chorych na cukrzycę. Wyśmienite jako wspomaganie przeciążonego umysłu i układu nerwowego
brazylijskie - bogate źródło selenu, stosowane jako wspomaganie w profilaktyce nowotworowej
2 części suszonych owoców (banan, ananas, brzoskwinia) - bogate źródło witamin, potasu i magnezu
parę kawałków świeżego kokosa



Musli zalewam gorącym mlekiem, albo zimnym jogurtem naturalnym. Całość polewam łyżeczką miodu spadziowego. Pysznie i zdrowo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz