Makowiec to moja pieta achillesowa, niestety. Dotychczas zawsze wyrastał za bardzo, pękał, albo wcale nie rósł i to była jeszcze gorsza wersja wydarzeń. Cóż, każdy ma jakieś słabe strony:)
Kilka dni temu, na spacerze z córką, dotarłyśmy do "Lidla" i weszłyśmy na chwilkę, żeby kupić parę rzeczy. Wędrując od półki do półki doszłyśmy do stojaczka z przepisami i zainspirowana jednym z nich kupiłam składniki na rogaliki z makiem. Wieczorem upiekłam dwie blachy. Wyszły pyszne, na prawdę godne polecenia. Dzielę się więc z Wami tym pomysłem na alternatywny, tym razem udany "makowiec"
Smacznego.
Składniki:
600 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
szczypta soli
40 g drożdży
2 jajka
60 g cukru
Ja do zarobienia ciasta dodałam jeszcze 100 ml ciepłego mleka, bo moje ciasto nie chciało się dać zagnieść. W oryginalnym przepisie tego mleka nie było.
Masa makowa:
900 g gotowej masy makowej
2 łyżki miodu
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ( w oryginalnym przepisie były rodzynki, ja za nimi nie przepadam więc zrobiłam małą zamianę:)
1 łyżeczka cynamonu
50 g posiekanych orzechów włoskich (do posypania po wierzchu rogalików, zamiast migdałów, które były w oryginalnym przepisie)
Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jedno jajko i żółtko. (białko drugiego jajka zostawiamy do posmarowania rogalików) W oddzielnym naczyniu umieszczamy drożdże z cukrem, zostawiamy na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą. Po kilku minutach łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.
Pora na farsz.
Masę wykładamy na patelnię, dodajemy dwie łyżki miodu i bakalie, odparowujemy wodę na małym ogniu około 10 minut. Po ostudzeniu masy dodajemy łyżeczkę cynamonu, mieszamy. nadzienie do rogalików gotowe.
Po godzinie w lodóce rozwałkowujemy ciasto do grubości 5 mm (w oryginalnym przepisie ciasto miało mieć grubość 3 mm, ale moim zdaniem lepsze jest nieco grubsze, proporcje pomiędzy nadzieniem i ciastem są wówczas znacznie lepsze) Wycinamy kwadraty o długości boku około 15 cm, w jednym rogu układamy łyżką farsz, i zwijamy rogalik, rogi zawijamy w jedną stronę, smarujemy rogaliki białkiem i posypujemy posiekanymi orzechami. Wkładamy ciastka do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na 12 do 15 minut. Gotowe.
Kilka dni temu, na spacerze z córką, dotarłyśmy do "Lidla" i weszłyśmy na chwilkę, żeby kupić parę rzeczy. Wędrując od półki do półki doszłyśmy do stojaczka z przepisami i zainspirowana jednym z nich kupiłam składniki na rogaliki z makiem. Wieczorem upiekłam dwie blachy. Wyszły pyszne, na prawdę godne polecenia. Dzielę się więc z Wami tym pomysłem na alternatywny, tym razem udany "makowiec"
Smacznego.
Składniki:
600 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
szczypta soli
40 g drożdży
2 jajka
60 g cukru
Ja do zarobienia ciasta dodałam jeszcze 100 ml ciepłego mleka, bo moje ciasto nie chciało się dać zagnieść. W oryginalnym przepisie tego mleka nie było.
Masa makowa:
900 g gotowej masy makowej
2 łyżki miodu
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ( w oryginalnym przepisie były rodzynki, ja za nimi nie przepadam więc zrobiłam małą zamianę:)
1 łyżeczka cynamonu
50 g posiekanych orzechów włoskich (do posypania po wierzchu rogalików, zamiast migdałów, które były w oryginalnym przepisie)
Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jedno jajko i żółtko. (białko drugiego jajka zostawiamy do posmarowania rogalików) W oddzielnym naczyniu umieszczamy drożdże z cukrem, zostawiamy na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą. Po kilku minutach łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.
Pora na farsz.
Masę wykładamy na patelnię, dodajemy dwie łyżki miodu i bakalie, odparowujemy wodę na małym ogniu około 10 minut. Po ostudzeniu masy dodajemy łyżeczkę cynamonu, mieszamy. nadzienie do rogalików gotowe.
Po godzinie w lodóce rozwałkowujemy ciasto do grubości 5 mm (w oryginalnym przepisie ciasto miało mieć grubość 3 mm, ale moim zdaniem lepsze jest nieco grubsze, proporcje pomiędzy nadzieniem i ciastem są wówczas znacznie lepsze) Wycinamy kwadraty o długości boku około 15 cm, w jednym rogu układamy łyżką farsz, i zwijamy rogalik, rogi zawijamy w jedną stronę, smarujemy rogaliki białkiem i posypujemy posiekanymi orzechami. Wkładamy ciastka do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na 12 do 15 minut. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz