niedziela, 14 grudnia 2014

Świąteczny sernik z chałwą

Przepis na brytfankę o średnicy 21 cm,
ja upiekłam sernik w nieco większej brytfance, jest troszkę niższy, ale ja zawsze boję się, że w trakcie pieczenia ciasto "wypłynie" z blaszki. Wolę nie ryzykować:)

Do upieczenia na próbę trochę innego sernika zainspirował mnie blog aromatyczneinspiracje. Przepis oczywiści przerobiony po  mojemu, nie mogłam się oprzeć, ale główne "oryginalne nośniki smaku" pozostały niezmienione. Spróbujcie sami. Zawsze warto zrobić coś znanego od nowa. A nuż przypadnie nam do gustu sernik upieczony tym razem trochę inaczej:)

Składniki:
1 duże opakowanie ciasta francuskiego w rolce
900 g sera białego przemielonego trzykrotnie
2 płaskie łyżki drobnego cukru
400 gr słodzonego mleka skondensowanego
2 całe jajka
2 żółtka
sok z połowy cytryny
250 g chałwy kakaowej

Na wierzchu:
1 rozpuszczona w kąpieli wodnej biała czekolada
50 g płatków migdałowych, uprażonych na gorącej patelni (uwaga, żeby ich nie przypalić, należy je cały czas pilnować i mieszać w trakcie prażenia)






Brytfankę smarujemy masłem, wykładamy do niej ciasto francuskie.
Do dużej miski wkładamy przemielony ser i miksujemy powoli dodając składniki.(Po jednym jajku, żółtka, cukier, sok z cytryny, mleko) Na koniec kruszymy drobno chałwę i wrzucamy do przygotowanej masy serowej. Całość jeszcze chwilkę miksujemy. Gotową masę wlewamy do brytfanki.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1 godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika, studzimy, polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy prażonymi płatkami.
Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz