Tarty były dwie, jedna na obiad, druga dla młodej mamy. Myślę sobie, że miło dostawać prezenty od serca, takie zrobione z myślą o tobie, specjalne, dedykowane. Mam nadzieję, że moje "jedzeniowe podarunki" sprawiają obdarowanym radość; mi darowanie ich radość sprawia:)
Przepis na brytfankę do tarty o średnicy 26 cm
Składniki ciasta:
Składniki farszu:
Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach, kroimy na plastry o grubości pół centymetra, solimy.
Brokuły wrzucamy do wrzątku na 2 minuty, albo gotujemy przez chwilkę (nie do miękkości) na parze.
Łososia myjemy, kroimy na małe kawałeczki.
zioła i czosnek siekamy drobno.
Z białek oddzielonych od jajek ubijamy pianę, dodajemy 1/3 łyżeczki soli, żółtka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki mleka. Miksujemy całość na małych obrotach. Na końcu dodajemy do masy zioła i opcjonalnie czosnek wyciśnięty przez praskę.
Warzywa układamy na tacie na przemian w wianuszek, między warzywa wkładamy kawałki łososia. Całość zalewamy gotową masą jajeczną. Na wierzchu układamy plastry mozzarelli. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika całość ozdabiamy świeżymi ziołami. Można też zrobić sobie, jako dodatek, lekki sosik czosnkowy na bazie jogurtu.
Smacznego.
Przepis na brytfankę do tarty o średnicy 26 cm
Składniki ciasta:
- 150 g maki żytniej razowej
- 80 g mąki pszennej, białej
- 120 g masła
- płaska łyżeczka soli
- 1 żółtko
- 1 jajko
- odrobina śmietany, jeśli będzie taka konieczność i ciasto nie chce się zagnieść.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy masło pokrojone na małe kawałeczki, sól, żółtko i jajko. Zagniatamy ciasto. Jeśli nie chce się zagnieść dodajemy odrobinę śmietany. Gotowe ciasto zawijamy w folie spożywczą, wkładamy do lodówki. Po pół godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy na cienki placek, wkładamy do brytfanki.
- Podpiekamy spód tarty w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez około 7 do 10 minut. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika.
Składniki farszu:
- 1 średniej wielkości cukinia
- dwa duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 150 g świeżego lub wędzonego łososia
- płaska łyżeczka soli
- 3 jajka
- 150 g świeżego brokuła
- 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej (albo zwykłej, pszennej maki)
- garść drobno posiekanego świeżego oregano
- garść drobno posiekanej świeżej bazylii
- opcjonalnie dwa ząbki czosnku (ja nie dodawałam czosnku, bo tarta przeznaczona na prezent musiała być delikatna w smaku)
- 2 płaskie łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mleka
- 125 g sera mozzarella
Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach, kroimy na plastry o grubości pół centymetra, solimy.
Brokuły wrzucamy do wrzątku na 2 minuty, albo gotujemy przez chwilkę (nie do miękkości) na parze.
Łososia myjemy, kroimy na małe kawałeczki.
zioła i czosnek siekamy drobno.
Z białek oddzielonych od jajek ubijamy pianę, dodajemy 1/3 łyżeczki soli, żółtka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki mleka. Miksujemy całość na małych obrotach. Na końcu dodajemy do masy zioła i opcjonalnie czosnek wyciśnięty przez praskę.
Warzywa układamy na tacie na przemian w wianuszek, między warzywa wkładamy kawałki łososia. Całość zalewamy gotową masą jajeczną. Na wierzchu układamy plastry mozzarelli. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika całość ozdabiamy świeżymi ziołami. Można też zrobić sobie, jako dodatek, lekki sosik czosnkowy na bazie jogurtu.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz