piątek, 3 kwietnia 2015

Wielkanocny żur z jajem i chrzanem

Porcja na 3 litry żuru
5 - 7 talerzy

Składniki:
Zakwas zna żur przygotowany wcześniej (Z przyprawami, czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim. W całości wlewamy do wywaru warzywnego.)
włoszczyzna (dwie marchewki, dwie pietruszki, kapusta włoska, opalona na gazie cebula, natka pietruszki, kawałek selera)
dwa dodatkowe ząbki czosnku (wyciśnięte)
jedna czubata łyżka chrzanu
5 średnich ziemniaków
5 jajek ugotowanych na twardo 
garść drobno posiekanego, świeżego majeranku
1/2 kg białej surowej kiełbasy pokrojonej w plasterki
sól, pieprz do smaku


Warzywa (włoszczyznę) obieramy, zalewamy 3 litrami zimnej wody gotujemy na małym ogniu pół godziny od zagotowania wody. Gotowy wywar odcedzamy, ugotowane warzywa nie są nam już potrzebne. Do wywaru wlewamy zakwas, (w całości z mąką i przyprawami) dodajemy wyciśnięty czosnek, sól. W innym garnku gotujemy w osolonej wodzie do miękkości obrane ziemniaki, pokrojone w drobną kostkę. Ugotowane ziemniaki wrzucamy do żuru. Jeśli  żur nie jest dość kwaśny, można go odrobinę "dokwasić" sokiem z cytryny. Żur gotujemy kilka minut (około 10-15 ) na dwie minuty przed końcem gotowania dodajemy łyżkę chrzanu, i pieprz. W miedzy czasie podsmażamy na patelni (suchej, bo z kiełbasy wytopi się tłuszcz, którego zresztą nie dodajemy do zupy) kiełbasę pokrojoną w plasterki. Gotujemy jajka na twardo. Dodajemy do żuru kiełbasę. Żur podajemy ze świeżym, pokrojonym drobno majerankiem, przekrojonym na pół jajkiem. Gotowe.
Smacznego i Wesołych Świąt:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz