wtorek, 31 marca 2015

Babka marmurkowa cytrynowo - czekoladowa

Kiedy jako dziecko leżałam na łóżku  pod mięciutką, ciepłą kołdrą, przykryta po sam nos, a pierwsze promienie słońca wpadały przez okno i rozświetlały brzegi mebli, laminowanych, błyszczących, myślałam sobie, że jest cudownie, bo teraz są święta a za dwa miesiące będą wakacje. Przyjedziemy wtedy do babci nie na kilka dni tylko na calutkie dwa miesiące...
Święta wielkanocne to wiosna, w powietrzu, w sercu, w głowie...Na korytarzu wielki bukiet, bukszpan, bazie, żonkile, ulubione kwiaty babci. W spiżarni na półkach zasiadają dumnie jak na grzędach baby wyborne; drożdżowa, marmurkowa, cytrynowa, polane obficie lukrem, z rodzynkami, ze skórką pomarańczową. Na zewnątrz ciepło, ciepluteńko. Rodzina elegancko ubrana i jakaś taka poważna. Nigdzie się nie spieszymy, siedzimy na ławce przed domem i grzejemy twarze wystawione do słońca. ach...

Przepis na brytfankę na babkę o średnicy 26 cm

Składniki:
250 g miękkiego masła
125 g mąki tortowej
100 g maki ziemniaczanej
5 dużych jajek
200 g drobnego cukru
1 cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z jednej cytryny
skórka starta z dwu cytryn
50 g dobrej jakości kakao
szczypta soli

Do dużego garnka wlewamy 1/3 wody, na wierzchu ustawiamy miskę do której wkładamy miękkie masło. Garnek z wodą ustawiamy na gazie i podgrzewamy. Masło ubijamy mikserem do białości cały czas podgrzewając. Powoli dodajemy do masła na przemian dwie łyżki cukru wymieszanego z solą i cukrem waniliowym i jajko. Ubijamy na jednolitą gładką masę, ściągamy miskę z garnka. Dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy całość na wolnych obrotach miksera. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy cytrynę, skórkę i sok, do drugiej kakao. mieszamy bardzo dokładnie łyżką obie masy. Do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta formy wkładamy na przemian kilka łyżek jasnej i kilka łyżek ciemnej masy, można je ostatecznie przemieszać trzonkiem łyżki, żeby plamy jasne i ciemne były bardziej różnorodne.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem 50-60 minut w temperaturze 170 stopni.
Gotową babkę studzimy i polewamy cytrynowym lukrem, (kilka łyżek wody, łyżka soku z cytryny, cukier puder, całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji, kiedy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru i znów mieszamy) albo posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz