sobota, 28 marca 2015

Zakwas na świąteczny żur

Ilość zakwasu na 3 litry żuru.


Składniki:
500 ml ciepłej przegotowanej wody
100 gr mąki żytniej razowej typ 2000
przyprawy:
kilka ziarenek ziela angielskiego
dwa liście laurowe
2 ząbki czosnku

Czysty wyparzony słoik i gaza, wstążka lub sznurek do obwiązania słoika.

Wyparzamy słoik, dokładnie wycieramy czystą ściereczką do sucha.
Do słoika wsypujemy mąkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy.
Słoik przykrywamy gazą, obwiązujemy szczelnie sznureczkiem, pozostawiamy w ciepłym miejscu.
Zakwas powinien być gotowy po 3 dniach, żeby uzyskać wyjątkowo kwaśną wersję żuru należy kisić zakwas 5-6 dni. Gotowy zakwas można przechowywać jakiś czas w lodówce (sądzę, że bezpiecznie będzie do 2 tygodni)
Ja zakwasu nie odcedzam, gotuję żur używając zarówno gęstej mąki jak i kwaśnej wody, niektórzy odcedzają zakwas, ale moim zdaniem to duża strata dla zupy. 
Do dzieła Kochani, już najwyższa pora:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz