poniedziałek, 16 marca 2015

muffinki bananowe z cukierni Lidla...na Wielkanoc...

albo na podwieczorek z siostrą Alicją i Kapelusznikiem:)

Porcja na 12 muffinek

Ja przepis trochę uprościłam i jak zwykle zrobiłam po mojemu:)

Składniki muffinek:
3 banany (około 600 g bananów)
100 g roztopionego masła
150 g cukru trzcinowego
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
260 g mąki pszennej tortowej
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady deserowej
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (lub dwie łyżki cukru i jedna laska wanilii)



Składniki kremu: (ja zrobiłam połowę proponowanej porcji kremu, w zupełności wystarczyła do ozdobienia muffinek)

250 g miękkiego masła
3 żółtka
2 banany (około 400 g)
45 g kakao
50 g cukru
kilka kropli soku z cytryny

Dekoracja:
kolorowe posypki
suszone owoce

Muffiny:
Banany (ja użyłam takich mniej więcej po 200 g jeden) rozgniatamy bardzo dokładnie widelcem, jajka wbijamy do małej miseczki, roztrzepujemy widelcem. Do dużej miski wkładamy wszystkie mokre składniki, rozgniecione banany, jajka, rozpuszczone, ale ostudzone masło. Mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier trzcinowy. Czekoladę mleczną i gorzką kroimy na małe kawałki i dorzucamy do reszty składników. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotową masą napełniamy papilotki w foremkach do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20-25 minut.
Krem:Wszystkie składniki oprócz masła miksujemy dokładnie ręcznym blenderem, na jednolitą masę. Podgrzewamy (najlepiej w kąpieli wodnej) do temperatury 80 stopni, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Pozostawiamy do wystygnięcia, później wkładamy do lodówki na około 15 minut, żeby masa stężała. Masło ubijamy mikserem  do białości. Stopniowo do masła dodajemy schłodzony krem i miksujemy.
Po uzyskaniu gładkiej masy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ostudzone całkowicie babeczki. (Można też papier do pieczenia zwinąć w "róg" i obciąć końcówkę, użyć go jednorazowo do ozdobienia ciastek.)
Muffinki możemy na koniec posypać słodką cukrową posypka.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz