niedziela, 9 sierpnia 2015

Zielona pasta do chleba, czyli szpinak i twaróg w roli głównej.

Życie składa się z prostych rzeczy i choć to żadna tajemnica to trudno sobie to uświadomić ciągle biegnąc do przodu bez wytchnienia, łapiąc powietrze jak ryba pozbawiona wody. Kiedy udaje się na chwilę zwolnić, poddając się naturalnemu rytmowi macierzyństwa i takiego po prostu bycia z własnym dzieckiem, wtedy okazuje się, że na wszystko jest odpowiedni czas i miejsce, że nie cierpiące zwłoki sprawy jednak mogą zaczekać, że nowe buty, czy sukienka nie są tak ważne jak czas spędzony z dzieckiem, wspólna poobiednia drzemka, przytulenia, pocałunki, uśmiechy zza koca w żółte kółeczka. Proste życie daje też smak płynący z prostych przepisów i prostych produktów, dostępnych na wyciągnięcie ręki.
Miód kupiony na targu, sok z malin mojej mamy, dżemy które udało się przygotować na zimę, a które pewnie do zimy nie dotrwają, smakują wybornie z domowym chlebem. Pozwalają się rozmarzyć i zatopić w świecie czarodziejskim, świecie dzieciństwa ukrytym pod na wpół zamkniętymi powiekami. Proste jedzenie w moim prostym świecie zajmuje teraz miejsce pierwsze:) Smacznego:)


Składniki:
200 g twarogu białego półtłustego
200 g świeżego szpinaku
łyżka (opcjonalnie 2) oliwy z pierwszego tłoczenia
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego:) Pasta wyśmienicie smakuje wyjęta z lodówki, rozsmarowana na świeżym pieczywie, udekorowana świeżymi warzywami, rukolą, pomidorem, ogórkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz