porcja dla 3-4 osób
Składniki farsz:
1/2 kg mielonego mięsa wołowego, z małą zawartością tłuszczu (do 7%)
200 g pieczarek
1 średnia cukinia zielona
włoskie pomidory z puszki
1 cebula biała
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
pieprz i sól do smaku
pół łyżeczki suszonego estragonu
pół łyżeczki suszonego majeranku
opcjonalnie mozzarella 150 g (plastry ułożone na gotowym farszu przed złożeniem naleśnika)
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na łyżce oliwy, dodajemy mięso, obsmażamy. Cukinię myjemy dokładnie, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w księżyce) Na oddzielnej patelni obsmażamy szybko kawałki cukinii.
Do mięsa dodajemy pomidory, redukujemy ilość wody, tak, żeby masa zrobiła się gęsta i nie "wypłynęła" z naleśników. Dodajemy kawałki cukinii. Na patelni po smażeniu cukinii obsmażamy ćwiartki pieczarek. (na łyżce oliwy z odrobiną soli) Do farszu dodajemy pieczarki, przyprawy, chwilkę obsmażamy. Farsz gotowy.
Składniki naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000, albo mąki orkiszowej
1 szklanka mleka
szczypta soli
1 jajko
łyżka oleju
woda mineralna gazowana( tyle, żeby ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji)
Do szklanki mleka, wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól i olej. Mieszamy dokładnie( zarabiamy ciasto) przy pomocy ręcznego robota, albo specjalnej trzepaczki. Dodajemy wodę gazowaną. (dzięki bąbelkom ciasto będzie bardziej pulchne) Smażymy na patelni teflonowej, bez użycia tłuszczu z dwóch stron.
Gotowe naleśniki nadziewamy mięsem z warzywami, kładziemy na farszu plasterek mozzarelli, składamy w trójkąty, obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju z dwu stron. Podajemy posypane świeżymi ziołami, albo drobno posiekanym szczypiorkiem.
Do naleśników można zrobić lekki czosnkowo-jogurtowy sos, z dodatkiem na przykład łyżeczki musztardy, odrobiną soli i pieprzu
(4 łyżki jogurtu greckiego, łyżeczka musztardy francuskiej, odrobina soli i pieprzu, 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku. Wszystko starannie wymieszać, gotowe)
Składniki farsz:
1/2 kg mielonego mięsa wołowego, z małą zawartością tłuszczu (do 7%)
200 g pieczarek
1 średnia cukinia zielona
włoskie pomidory z puszki
1 cebula biała
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
pieprz i sól do smaku
pół łyżeczki suszonego estragonu
pół łyżeczki suszonego majeranku
opcjonalnie mozzarella 150 g (plastry ułożone na gotowym farszu przed złożeniem naleśnika)
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na łyżce oliwy, dodajemy mięso, obsmażamy. Cukinię myjemy dokładnie, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w księżyce) Na oddzielnej patelni obsmażamy szybko kawałki cukinii.
Do mięsa dodajemy pomidory, redukujemy ilość wody, tak, żeby masa zrobiła się gęsta i nie "wypłynęła" z naleśników. Dodajemy kawałki cukinii. Na patelni po smażeniu cukinii obsmażamy ćwiartki pieczarek. (na łyżce oliwy z odrobiną soli) Do farszu dodajemy pieczarki, przyprawy, chwilkę obsmażamy. Farsz gotowy.
Składniki naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000, albo mąki orkiszowej
1 szklanka mleka
szczypta soli
1 jajko
łyżka oleju
woda mineralna gazowana( tyle, żeby ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji)
Do szklanki mleka, wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól i olej. Mieszamy dokładnie( zarabiamy ciasto) przy pomocy ręcznego robota, albo specjalnej trzepaczki. Dodajemy wodę gazowaną. (dzięki bąbelkom ciasto będzie bardziej pulchne) Smażymy na patelni teflonowej, bez użycia tłuszczu z dwóch stron.
Gotowe naleśniki nadziewamy mięsem z warzywami, kładziemy na farszu plasterek mozzarelli, składamy w trójkąty, obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju z dwu stron. Podajemy posypane świeżymi ziołami, albo drobno posiekanym szczypiorkiem.
Do naleśników można zrobić lekki czosnkowo-jogurtowy sos, z dodatkiem na przykład łyżeczki musztardy, odrobiną soli i pieprzu
(4 łyżki jogurtu greckiego, łyżeczka musztardy francuskiej, odrobina soli i pieprzu, 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku. Wszystko starannie wymieszać, gotowe)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz