niedziela, 22 czerwca 2014

Błyskawiczny biszkoptowy przysmak z truskawkami

Kiedy się zostaje mamą, życie zmienia się o 360 stopni, to prawda, teraz wiem co to znaczy:) Cały mój świat to jedna, mała, niezwykle wymagająca osóbka. Czasami, dla totalnego odstresowania, staję w kuchni na pół godzinki i gotuję, albo piekę coś niezwykle prostego. Robię to mimo zmęczenia, dla lepszego samopoczucia i komfortu psychicznego. To chwilka dla mnie, i tylko dla mnie, żeby nie popaść w totalną rutynę pieluszek, prania i karmienia.
Proszę, owoce sezonowe w roli głównej:)

Foremka o średnicy 24 cm

Składniki:
125 g cukru drobnego
125 g cukru pudru
125 g masła
125 g margaryny do pieczenia
4 jajka
250 g mąki tortowej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
20-30 średnich truskawek
(opcjonalnie można dodać kawałki rabarbaru rezygnując z kilku truskawek, albo użyć swoich ulubionych letnich owoców: malin, borówek, śliwek)
cukier puder do posypania



Roztopione masło i margarynę ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. (z białek będziemy ubijać pianę.) Do żółtek dodajemy cukier puder i ucieramy na kogel-mogel. Łączymy drobny cukier i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę. Do kogla-mogla wlewamy roztopione masło i margarynę, pomału łyżka po łyżce dodajemy ubitą pianę i mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, żeby piana zanadto nie opadła. Gotową masę wlewamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu układamy owoce.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 40-45 minut, sprawdzamy czy ciasto jest upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków.
Studzimy ciasto w formie, Wyciągamy z formy, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)








2 komentarze:

  1. Cześć, chyba z przepisu umknęła gdzieś ilość mąki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie:), dzięki za uwagę, oczywiście mąka, mąka, mąka:)

      Usuń