...czyli apple pie z twardych papierówek:)
ciasto:
500 g przesianej mąki tortowej
100 g cukru pudru
szczypta soli
280 g twardego masła
60 ml wody
nadzienie:
1,5 kg twardych papierówek
2 łyżki miodu
1 budyń śmietankowy
100 ml wody
płaska łyżeczka cynamonu
1 cukier z prawdziwą wanilią (lub inny cukier waniliowy)
Wszystkie składniki ciasta miksujemy na gładką masę, albo ręcznie zagniatamy z nich kulę i wkładamy do lodówki na godzinę. Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na grube plastry. Do głębokiego naczynia wlewamy wodę, dodajemy miód, cukier waniliowy. Całość doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy jabłka i posypujemy cynamonem. Całość intensywnie mieszamy, żeby jabłka się nie przypaliły. Po 5 minutach dosypujemy do naczynia budyń, szybko mieszamy, żeby wszystkie składniki się połączyły, ewentualne budyniowe gródki rozcieramy.
Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na pół centymetrowe placki. Pierwszy z nich umieszczamy na spodzie brytfanki, drugi kroimy na paski o szerokości 3, 4 centymetry. W brytfance umieszczamy nadzienie i przykrywamy paskami ciasta tworząc na wierzchu "kratkę". Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem około godziny w temperaturze 180 stopni. Jeśli wolimy wersję słodszą posypujemy ciasto po wierzchu cukrem pudrem.
smacznego:)
ciasto:
500 g przesianej mąki tortowej
100 g cukru pudru
szczypta soli
280 g twardego masła
60 ml wody
nadzienie:
1,5 kg twardych papierówek
2 łyżki miodu
1 budyń śmietankowy
100 ml wody
płaska łyżeczka cynamonu
1 cukier z prawdziwą wanilią (lub inny cukier waniliowy)
Wszystkie składniki ciasta miksujemy na gładką masę, albo ręcznie zagniatamy z nich kulę i wkładamy do lodówki na godzinę. Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na grube plastry. Do głębokiego naczynia wlewamy wodę, dodajemy miód, cukier waniliowy. Całość doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy jabłka i posypujemy cynamonem. Całość intensywnie mieszamy, żeby jabłka się nie przypaliły. Po 5 minutach dosypujemy do naczynia budyń, szybko mieszamy, żeby wszystkie składniki się połączyły, ewentualne budyniowe gródki rozcieramy.
Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na pół centymetrowe placki. Pierwszy z nich umieszczamy na spodzie brytfanki, drugi kroimy na paski o szerokości 3, 4 centymetry. W brytfance umieszczamy nadzienie i przykrywamy paskami ciasta tworząc na wierzchu "kratkę". Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem około godziny w temperaturze 180 stopni. Jeśli wolimy wersję słodszą posypujemy ciasto po wierzchu cukrem pudrem.
smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz