środa, 19 lutego 2014

Bitki cielęce

Przepis na to danie jest bardzo prosty, cała tajemnica tego niezwykłego smaku tkwi w rodzaju i jakości mięsa. W tym przypadku bowiem mniej znaczy więcej:) Wystarczy więc sól, świeżo mielony pieprz i gotowe.

Bitki cielęce
przepis na 2 porcje

składniki:
40 dag cielęciny zadniej
sól
świeżo mielony pieprz
odrobina mąki do obtoczenia mięsa
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka śmietany 30%

Mięso myjemy dokładnie i kroimy w poprzek włókien na równe plastry o grubości 1 cm, rozbijamy, używając do przykrycia plastrów folii spożywczej. Mięso jest bardzo delikatne, więc rozbijanie go to zaledwie kilka niezbyt mocnych uderzeń. Solimy i pieprzymy z obu stron, pozostawiamy na pół godziny na desce. Topimy masło na patelni, rozbite plastry mięsa obtaczamy w mące niezbyt starannie, układamy na patelni. Obsmażamy szybko mięso z obu stron i zalewamy gorąca wodą. Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Jeśli sos nie jest dostatecznie gęsty, zagęszczamy go łyżką mąki i łyżką śmietany. (W przypadku kiedy sos się dostatecznie zredukuje dodajemy tylko łyżkę śmietany). Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz