środa, 12 lutego 2014

Muffinki owocowe z karmelem

No to zaczynam nareszcie!

Dużo czasu minęło od momentu kiedy zdecydowałam, że blog powstanie, do dzisiaj, czyli tak naprawdę do dnia, kiedy pojawił się na nim pierwszy prawdziwy wpis. Tak czasem bywa niestety, że z braku czasu, z powodu różnych nieprzewidzianych sytuacji, nie wszystkie pomysły doczekują się natychmiastowej realizacji. Najważniejsze jest jednak to, że od dziś postanowiłam dzielić się z Wami moimi kulinarnymi eksperymentami i nie tylko. Zresztą zobaczymy, wszystko jak zwykle wyjdzie w praniu.
Czas na pierwszy przepis, na dobry początek.




Muffinki owocowe z karmelem
przepis na około 12 sztuk

składniki:
2 średniej wielkości banany (lub ananas drobno pokrojony, jedna mała puszka, lub gruszki, jedna mała puszka)
2 jajka
30 g brązowego cukru
1 cukier waniliowy
100 g masy kajmakowej 
200 g mąki pszennej
80 g stopionego masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

W naczyniu rozgnieść banany, (lub inne owoce, albo użyć owoców pokrojonych drobniutko), dodać resztę składników i wymieszać, (widelec do tej czynności sprawdza się wyśmienicie), nie miksować, mogą pozostać nawet drobne grudki. Jeśli masa ostatecznie będzie bardzo gęsta dodać odrobinę mleka lub maślanki naturalnej.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Foremkę na muffinki wypełniamy papilotkami, a te z kolei, gotową masą. Pieczemy około 20 minut, najlepiej sprawdzić stopień upieczenia po 15 minutach. Wyjmujemy z piekarnika i wyciągamy z foremki.
Smacznego:)

Ja osobiście upiekłam kiedyś te babeczki używając mąki bezglutenowej wieloziarnistej. Wyszły super pyszne. Prawdą jest, ze bezglutenowcy" nie powinni też jeść niczego z proszkiem do pieczenia, ale cóż babeczki bez wspomagania" nie wyrosną.
Powodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz