wtorek, 18 lutego 2014

Bardzo prosta pasta z bakłażanów

Mój mąż uwielbia wszelkiego rodzaju domowe pasty do chleba. W moim rodzinnym domu natomiast królował niepodzielnie na śniadaniu biały ser w różnych swoich odsłonach i wariantach, więc pasty warzywne, były dla mnie do niedawna swoistego rodzaju nowością. Mimo tego w bakłażanach zakochałam się od pierwszego wejrzenia i ta miłość trwa do dziś. Dzielę się więc z Wami bardzo prostym przepisem na przepyszne i zdrowe śniadanie.

Bardzo prosta pasta z bakłażanów

Składniki:
1 kg bakłażanów
½ dużego ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę
sól do smaku
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Bakłażany myjemy dokładnie, kroimy wzdłuż na plastry o grubości około 1 centymetra. Układamy plastry na ręczniku kuchennym i z dwóch stron solimy. Czekamy około pół godziny, aż bakłażany puszczą wodę. Po upływie pół godziny wycieramy plastry z obu stron. W ten sposób pozbywamy się gorzkiego posmaku tak charakterystycznego dla tego warzywa.
Układamy bakłażany na dużej blasze, smarujemy każdy plasterek jedną płaską łyżeczką oliwy z oliwek, (tylko z jednej strony) wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika na około 20 minut. Po wyjęciu, kiedy bakłażany przestygną odrobinę, ściągamy z nich skórkę, wrzucamy do miseczki, dosalamy do smaku, dodajemy wyciśnięty czosnek i miksujemy blenderem na gładką masę. Pyszna i zdrowa pasta śniadaniowa gotowa.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz