Mój mąż uwielbia wszelkiego rodzaju domowe pasty do chleba. W moim rodzinnym domu natomiast królował niepodzielnie na śniadaniu biały ser w różnych swoich odsłonach i wariantach, więc pasty warzywne, były dla mnie do niedawna swoistego rodzaju nowością. Mimo tego w bakłażanach zakochałam się od pierwszego wejrzenia i ta miłość trwa do dziś. Dzielę się więc z Wami bardzo prostym przepisem na przepyszne i zdrowe śniadanie.
Bardzo
prosta pasta z bakłażanów
Składniki:
1
kg bakłażanów
½ dużego ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę
sól
do smaku
oliwa
z oliwek z pierwszego tłoczenia
Bakłażany
myjemy dokładnie, kroimy wzdłuż na plastry o grubości około 1
centymetra. Układamy plastry na ręczniku kuchennym i z dwóch stron
solimy. Czekamy około pół godziny, aż bakłażany puszczą wodę.
Po upływie pół godziny wycieramy plastry z obu stron. W ten sposób
pozbywamy się gorzkiego posmaku tak charakterystycznego dla tego
warzywa.
Układamy
bakłażany na dużej blasze, smarujemy każdy plasterek jedną
płaską łyżeczką oliwy z oliwek, (tylko z jednej strony) wkładamy
do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika na około 20 minut. Po
wyjęciu, kiedy bakłażany przestygną odrobinę, ściągamy z nich
skórkę, wrzucamy do miseczki, dosalamy do smaku, dodajemy
wyciśnięty czosnek i miksujemy blenderem na gładką masę. Pyszna
i zdrowa pasta śniadaniowa gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz