poniedziałek, 3 marca 2014

Krem z kalafiora z pikantnymi pomidorami.

Przepis na tą zupę pochodzi z kuchni angielskiej (tej bardziej współczesnej, nie tradycyjnej oczywiście:) i prawdopodobnie zaczerpnęłam go z programu kulinarnego telewizji BBC. Piszę, że prawdopodobnie, bo dokładnie nie pamiętam skąd pojawił się w mojej kuchni. Stało się to bardzo dawno temu i dlatego ciężko mi teraz odtworzyć jego historię:) Mam jednak z tą zupą same najlepsze skojarzenia, bo w gruncie rzeczy, bardzo prosta w przygotowaniu, prezentuje się na talerzu niezwykle elegancko i dlatego często przygotowuję ją dla znajomych, nawet jeśli wpadają bez zapowiedzi. Pół godzinki i pyszne, eleganckie danie gotowe.



Krem z kalafiora z pikantnymi pomidorami.
4 porcje

Składniki:
1 duży kalafior podzielony na cząstki
około 1 litr mleka 2 procent
świeżo mielony pieprz
sól do smaku
1 kg pomidorów
ząbek czosnku
łyżka oleju do smażenia pomidorów

Umytego, rozdzielonego na cząstki kalafiora układamy w dużym garnku na dnie, w taki sposób, żeby dość szczelnie je zapełnił. Zalewamy go mlekiem (powinien być całkowicie przykryty płynem), solimy (ja solę 1 płaską łyżeczkę), gotujemy do czasu kiedy kalafior całkowicie zmięknie (około pół godziny).

W tym czasie obieramy pomidory ze skórki, kroimy i wyrzucamy nasionka pozostawiając sam miąższ. Kroimy pomidory w drobną kostkę, drobniutko siekamy czosnek, wrzucamy całość na rozgrzany olej. Smażymy na malutkim ogniu około 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem.

Po ugotowaniu kalafiora w mleku, miksujemy go kilka minut, bardzo dokładnie. (krem musi być na prawdę bardzo gładki). Sposób podania prezentują zdjęcia:)

Zupa najlepiej smakuje, kiedy nakładamy na łyżkę jednocześnie krem i pomidory. Te dwa smaki bardzo ze sobą kontrastują i ogólne wrażenie jest dzięki temu dużo ciekawsze. Sam krem może się wydawać w smaku trochę mdły, w połączeniu z pomidorami smakuje niezwykle interesująco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz