Ten niezwykle popularny deser pochodzi z Włoch, ale przyznają się do niego jednocześnie Treviso, Siena, Florencja i Wenecja więc ciężko tak na prawdę stwierdzić które z włoskich miast jest jego kolebką. Każda z wyżej wymienionych miejscowości ma własny przepis, według którego przygotowuje ten deser i oczywiście uważa go za najlepszy. Włosi jadają go chętnie, najczęściej w towarzystwie bardzo mocnego espresso, które to doskonale kontrastuje z jego delikatnym, słodkawym smakiem.
Tiramisu zyskało międzynarodową sławę w trakcie II wojny światowej. Włoscy żołnierze otrzymywali go w paczkach od swoich rodzin, częstowali przyjaciół tak rozszerzając sławę tego pysznego deseru:)
Tiramisu dla Agnieszki:)
Porcja na trzy duże pucharki deserowe
Składniki:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany deserowej słodkiej 36%
3 czubate łyżki cukru pudru
100 ml likieru amaretto
100 ml kawy espresso, świeżo zaparzonej
opakowanie biszkoptów ( 140 g )
kakao do posypania po wierzchu
Wlewamy do miseczki świeżo zaparzoną kawę (nieco ostudzoną) i likier amaretto. Zamaczamy dwustronnie szybko, energicznie biszkopty i układamy na dnie pucharków (albo na dnie w brytfannie, jeśli chcemy deser podawać w formie wykrojonych kawałków). Ubijamy śmietanę na sztywno, w trakcie ubijania dodajemy cukier puder. Kiedy śmietana jest ubita, dodajemy wolno, (pół łyżki na raz) serek mascarpone, używając nadal miksera. Gotową masę umieszczamy na biszkoptach. W połowie pucharka układamy kolejną warstwę biszkoptów (również zamaczanych w kawie i alkoholu) a na niej następną warstwę białej masy. Całość posypujemy obficie dobrej jakości gorzkim kakao. Podajemy bardzo mocno schłodzony, (2, 3 godziny w lodówce). Najlepiej smakuje serwowany w towarzystwie mocnej kawy espresso. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz