Pesto, które przygotujemy samodzielnie, http://szczyptakurkumy.blogspot.com/2014/03/domowe-pesto.html z powodzeniem możemy przechowywać w lodówce kilka dni. Świetnie nadaje się więc na szybki, bardzo smaczny obiad. Kiedy kompletnie brakuje nam czasu na przygotowanie wystawnego dania, ten przepis sprawdza się doskonale.
Tagliatelle z domowym pesto i tuńczykiem
do przygotowania w 20 minut.
porcja na 2 osoby
Składniki:
250 g makaronu Tagliatelle
200 ml domowego pesto
http://szczyptakurkumy.blogspot.com/2014/03/domowe-pesto.html
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
parmezan (starty na tarce przed samym podaniem)
Makaron gotujemy w osolonej wodzie (1 l wody na 100 g makaronu). Tuńczyka skrapiamy sokiem z cytryny. Do ugotowanego, odcedzonego makaronu dodajemy pesto i rybę, (tuńczyka możemy wcześniej delikatnie podgrzać na patelni z odrobiną oliwy, później na moment dodać do ryby makaron, na końcu po zestawieniu z kuchenki dodajemy sos pesto) mieszamy wszystkie składniki, tak, żeby sos okleił dokładnie wstążki. Sosu nie podgrzewamy, bo bazylia pod wpływem wysokich temperatur staje się gorzka. Makaron wykładamy na talerze i posypujemy świeżo startym parmezanem. Smacznego:)
Tagliatelle z domowym pesto i tuńczykiem
do przygotowania w 20 minut.
porcja na 2 osoby
Składniki:
250 g makaronu Tagliatelle
200 ml domowego pesto
http://szczyptakurkumy.blogspot.com/2014/03/domowe-pesto.html
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
parmezan (starty na tarce przed samym podaniem)
Makaron gotujemy w osolonej wodzie (1 l wody na 100 g makaronu). Tuńczyka skrapiamy sokiem z cytryny. Do ugotowanego, odcedzonego makaronu dodajemy pesto i rybę, (tuńczyka możemy wcześniej delikatnie podgrzać na patelni z odrobiną oliwy, później na moment dodać do ryby makaron, na końcu po zestawieniu z kuchenki dodajemy sos pesto) mieszamy wszystkie składniki, tak, żeby sos okleił dokładnie wstążki. Sosu nie podgrzewamy, bo bazylia pod wpływem wysokich temperatur staje się gorzka. Makaron wykładamy na talerze i posypujemy świeżo startym parmezanem. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz