czwartek, 9 października 2014

Bananowiec wyśmienity:)

Porcja na keksówkę 27x13 cm

To ciasto wymyśliła kiedyś moja przyjaciółka, tylko nie używała do niego bananów a słodkich jabłek. Dziś odwiedziła mnie siostra, która uwielbia banany, więc postanowiłam zrobić eksperyment i jabłecznik zamienić na bananowiec:). Eksperyment się udał. Siostrze smakowało, mężowi siostry smakowało, mojemu mężowi smakowało:)

Składniki:
3 średnie banany (około pół kilograma)
120 g cukru
80 g masła
100 ml maślanki naturalnej
1 jajko
230 g mąki pszennej białej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
cukier waniliowy



Cukier i masło rozpuszczamy na patelni, na małym ogniu. Zwiększamy ogień i intensywnie mieszamy, żeby karmel się nie spalił, kiedy ma on kolor brązowy, wrzucamy na patelnię pokrojone w plasterki banany. Kiedy banany rozmiękną i rozpadną się na drobne kawałeczki, odstawiamy na bok do wystudzenia.
Jajko z maślanka ubijamy mikserem (2-3 minutki) na gładką jednolitą masę.
Suche składniki mieszamy ze sobą.
Do jajka z maślankę dodajemy banany z karmelem, miksujemy na gładką masę.
Pozostałe suche składniki dodajemy na końcu, mieszamy całość delikatnie łyżką. masę przekładamy do keksówki uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Pieczemy około 35-40 minut, w temperaturze 180 stopni.
Smacznego:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz