Pora na dynię, bo sezon już w pełni, więc dziś na blogu placuszki dyniowe w słodkiej swojej odsłonie. Dynia jako taka jest w smaku mdła i niewyraźna i wypada ją wzbogacić o dodatkowe składniki, żeby nabrała charakteru. Tym razem wystarczyło trochę cukru, cytryny i owoców i pyszny deser gotowy.
porcja dla 4 osób
Składniki:
1 kg dyni
5 czubatych łyżek mąki pszennej (około 60 g)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
4 czubate łyżki brązowego cukru (około 50 g)
1 całe jajko
cukier puder do posypania placuszków
ewentualnie owoce do ozdoby
olej do posmarowania patelni przed pieczeniem
Obieramy i czyścimy z nasion dynię, kroimy na małe kawałeczki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. (około 30 min.) Po odcedzeniu ugotowanej dyni, za pomocą blendera miksujemy całość na gładką masę. Po ostudzeniu dodajemy do puree mąkę, cukier, jajko, proszek do pieczenia, sól i sok z cytryny. Mieszamy. Wykładamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem po 2 łyżki masy na jeden placuszek. Smażymy po obu stronach około 2,5 minuty. Układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem, układamy obok owoce. Smacznego.
porcja dla 4 osób
Składniki:
1 kg dyni
5 czubatych łyżek mąki pszennej (około 60 g)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
4 czubate łyżki brązowego cukru (około 50 g)
1 całe jajko
cukier puder do posypania placuszków
ewentualnie owoce do ozdoby
olej do posmarowania patelni przed pieczeniem
Obieramy i czyścimy z nasion dynię, kroimy na małe kawałeczki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. (około 30 min.) Po odcedzeniu ugotowanej dyni, za pomocą blendera miksujemy całość na gładką masę. Po ostudzeniu dodajemy do puree mąkę, cukier, jajko, proszek do pieczenia, sól i sok z cytryny. Mieszamy. Wykładamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem po 2 łyżki masy na jeden placuszek. Smażymy po obu stronach około 2,5 minuty. Układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem, układamy obok owoce. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz