piątek, 3 października 2014

Domowa pizza na cieniutkim razowym cieście

Porcja na 4 średnie pizze

Pizze lubi prawie każdy, a taka domowa, może być też daniem dosłownie dla każdego, dla odchudzających się, dla diabetyków, dla małych dzieci i tych co lubią tłusto, dużo i na grubym cieście:) Nad jedzeniem przygotowanym w domu mamy całkowitą kontrolę i myślę, że to fajne uczucie, że wiemy co jemy. Moja mama robiła pizze na grubym puszystym cieście, z dużą ilością pieczarek i sera, ja wolę taką na cienkim razowym, z pomidorami i rukolą, ale wspomnienie domowej pizzy mojej mamy wciąż jest we mnie żywe. Pyszności Kochani, pyszności...



Składniki ciasta:
500 g maki pełnoziarnistej (można też użyć pół na pół mąki pełnoziarnistej i białej, albo tylko białej)
30 g świeżych drożdży
250 ml ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:
2 puszki włoskich pomidorów (każda po 400 g zawartości, czyli pomidorów i soku)
2 ząbki czosnku
łyżka posiekanej drobno bazylii (ja dodaję również troszkę oregano)
2 łyżki oliwy z oliwek
pół płaskiej łyżeczki soli

sosu będzie dość sporo, jeśli nie lubimy na pizzy dużej ilości sosu pomidorowego to zróbmy go z połowy porcji.

Dodatki do pizzy:
obowiązkowo: mozzarella
opcjonalnie: pieczarki, salami, rukola, pomidorki koktajlowe, boczek, kurczak, papryka, cebula, kukurydza...szpinak, ser pleśniowy, tuńczyk, łosoś, brokuły i co wam tylko do głowy przyjdzie:)

Z mąki, wody, drożdży, soli, cukru i oliwy zarabiamy ciasto. Wyrabiamy je do momentu, aż będzie gładkie. Formujemy z ciasta kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. 

Pora na sos. 
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wylewamy posiekane drobno pomidory wraz z sokiem, dodajemy zioła i drobno posiekany czosnek. Redukujemy całość (na malutkim ogniu, bez przykrywki, żeby woda mogła odparować) do tego momentu, aż sos stanie się gęsty a pomidory całkiem się rozpadną. (Jeśli po godzinie pomidory się nie rozpadną, a zależy nam na gładkim jednolitym sosie, należy je zmiksować)

Ciasto dzielimy na 4 części i każdą część palcami rozciągamy na cieniutki placek, na brytfannie na której pizza będzie się piekła. Smarujemy placki sosem pomidorowym, układamy składniki, posypujemy całość mozzarella startą na grubym tarle, albo pokrojoną w plastry układamy na wierzchu pizzy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 15 minut. Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz