piątek, 17 października 2014

Kurczak w cieście francuskim, nadziewany pieczarkami

Ten oto przepis jest inspirowany daniem Jamiego Olivera z książki Lubię gotować. Trochę zmodyfikowany, dopasowany do mojego kulinarnego gustu zagościł na stałe na naszym stole. Nie jest to danie z cyklu łatwe i szybkie, ale warto poświęcić troszkę czasu żeby posmakować kurczaka "inaczej":) Zapraszam do eksperymentu:)

4 porcje

składniki:
4 średnie piersi kurczaka
opakowanie ciasta francuskiego (500 g)
1 roztrzepane jajko do posmarowania gotowych "zawijasów"

farsz:
200 g pieczarek
1 ząbek czosnku drobno posiekany
sól i pieprz do smaku
garść świeżej natki pietruszki drobno posiekanej
1 łyżka oliwy z oliwek

biały sos
1 duży kieliszek białego wytrawnego wina (200 ml)
150 ml śmietany 30 procent tłuszczu
2 czubate łyżki musztardy francuskiej
sól i pieprz do smaku

1 łyżka dobrej jakości oliwy z oliwek do "pokropienia" po wierzchu dania


Mięso myjemy starannie, oczyszczamy nożem zostawiając samą zwartą pierś. Nacinamy wzdłuż tworząc w ten sposób kieszonkę do faszerowania. 
Teraz pora na farsz.
Pieczarki obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy pokrojony drobno czosnek, obsmażamy na łyżce rozgrzanej oliwy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. (solą na końcu, żeby pieczarki nie "puściły" wody.) Po wystudzeniu dodajemy pietruszkę, dokładnie mieszamy. 
Faszerujemy piersi kurczaka gotową mieszanką.
Ciasto francuskie delikatnie wałkujemy, (podsypać należy deskę, na której wałkujemy, mąką, żeby ciasto się nie przykleiło) kroimy w poprzek na 4 równe paski. Jednym paskiem owijamy "na zakładkę" jedną nafaszerowaną pierś kurczaka. Układamy na papierze do pieczenia, smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na około 35 minut. 
Teraz sos:)
Do rondelka wlewamy wino i dodajemy musztardę. Redukujemy na małym ogniu do momentu wygotowania całego alkoholu. (około 15 minut) Dolewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i czekamy aż sos się zagęści (około 10 minut). Po upieczeniu kurczaka, kroimy go w poprzek na kilka plasterków, układamy na talerzu, polewamy gorącym sosem i skrapiamy oliwą. Smacznego.

Ja podaję kurczaka z mieszanką sałat skropionych winegretem.




1 komentarz: