porcja dla 4 osób
Składniki:
1 kg dyni
5 czubatych łyżek mąki pszennej (około 60 g)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 całe jajko
łyżka masła (około 10 g)
50 g sera blue lazur
szczypta pieprzu cayenne (tak na prawdę może być więcej niż szczypta, zależy jak ostre potrawy lubimy:)
szczypiorek pokrojony drobno do posypania po wierzchu
olej do posmarowania patelni przed pieczeniem
Obieramy i czyścimy z nasion dynię, kroimy na małe kawałeczki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. (około 30 min.) Po odcedzeniu ugotowanej dyni, za pomocą blendera miksujemy całość na gładką masę, dodajemy masło, mieszamy. Po ostudzeniu dodajemy do puree mąkę, jajko, sól, pieprz, proszek do pieczenia, pokruszony ser. Mieszamy. Wykładamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem po 2 łyżki masy na jeden placuszek. Smażymy po obu stronach około 2,5 minuty. Układamy na talerzu, posypujemy szczypiorkiem. Smacznego.
Składniki:
1 kg dyni
5 czubatych łyżek mąki pszennej (około 60 g)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 całe jajko
łyżka masła (około 10 g)
50 g sera blue lazur
szczypta pieprzu cayenne (tak na prawdę może być więcej niż szczypta, zależy jak ostre potrawy lubimy:)
szczypiorek pokrojony drobno do posypania po wierzchu
olej do posmarowania patelni przed pieczeniem
Obieramy i czyścimy z nasion dynię, kroimy na małe kawałeczki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. (około 30 min.) Po odcedzeniu ugotowanej dyni, za pomocą blendera miksujemy całość na gładką masę, dodajemy masło, mieszamy. Po ostudzeniu dodajemy do puree mąkę, jajko, sól, pieprz, proszek do pieczenia, pokruszony ser. Mieszamy. Wykładamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem po 2 łyżki masy na jeden placuszek. Smażymy po obu stronach około 2,5 minuty. Układamy na talerzu, posypujemy szczypiorkiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz