niedziela, 31 maja 2015

Bardzo proste biszkoptowe ciasto z truskawkami.

Każdego roku czekam z utęsknieniem na wspaniałe świeże truskawki. Jest w moim domu taki okres, kilka dni, kiedy pachnie wszędzie właśnie truskawkami. Na gazie na maleńkim ogniu smażą się konfitury truskawkowe, na stole stoi truskawkowy kompot, z piekarnika wyjmuję ciasto z truskawkami i wyliczać można by było jeszcze długo, bo truskawki uwielbiam pasjami i rokrocznie chcę wykorzystać cały ten czas kiedy są najsmaczniejsze, najbardziej czerwone, najcudowniejsze. Zaczynam od ciasta, ale szykujcie się na duuuużo więcej... z truskawek i z truskawkami oczywiście:)

Przepis na brytfankę o średnicy 26 cm.

Składniki:
4 jajka
400 g mąki
250 g cukru
1 łyżka octu jabłkowego
50 ml wody
szczypta soli
2 płaskie łyzeczki sody oczyszczonej
250/300 g truskawek 





Oddzielamy żółtka od białek, z białek ze szczypta soli ubijamy pianę. Nadal ubijając dodajemy powoli żółtka (po jednym). Dolewamy wodę i ocet. Nadal ubijamy na małych obrotach miksera. Ubijamy. Wsypujemy powoli cukier, mąkę, sodę oczyszczoną. Kiedy wszystkie składniki się połączą wylewamy ciasto na posmarowana tłuszczem i obsypana bułką tarta blaszkę. Układamy na wierzchu owoce. (Umyte i dokładnie osuszone, najlepiej w dość małych kawałkach, żeby za głęboko nie zapadły się w ciasto, jeśli wpadną do środka, też w sumie nic nie szkodzi:)) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na 40 do45 minut. Posypujemy cukrem pudrem, gotowe:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz